latinica  ћирилица
23/03/2020 |  20:38 | Autor: SRNA

U FBiH izdato 14.821 rješenje o izolaciji

Federalni sanitarni inspektori izdali su na graničnim prelazima u FBiH ukupno 14.821 rješenje o izolaciji u trajanju od 14 dana, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove FBiH.

Osim na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, termalne kamere postavljene su na graničnim prelazima Izačić, Orašje i Kamensko, saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Federalna Uprava od prošle nedjelje, 15. marta, nakon donošenja odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, rasporedila je 84 federalna inspektora koji u tri smjene vrše 24 časa sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u FBiH.

Zaključno sa jučerašnjim danom obuhvaćeno je i 1.377 lica - državljana BiH s prebivalištem u Republici Srpskoj koji su u BiH ušli preko graničnih prelaza u FBiH, a podaci - spiskovi sa imenima, prezimenima i adresama lica blagovremeno su dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na dalje postupanje i sprovođenje mjera izolacije.

Isto važi i za 149 lica – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu distrikta.

Direktor Uprave Anis Ajdinović istakao je da se očekuju novi podaci za državljane BiH sa prebivalištem na području FBiH kojima su izdata rješenja o izolaciji od Inspektorata Srpske i Brčko distrikta.

Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole lica kojima su Federalni sanitarni inspektori izdali rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji, te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sada dostavljeno ukupno 130 zbirnih službenih zabilješki o nepoštovanju izrečenih mjera, na ime većeg broja lica.

- U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 33 lica biti pokrenuti prekršajni postupci - istakao je Ajdinović.

U vezi sa kontrolom formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim Federalnog tržišnog inspektorata je u protekla četiri dana po prijavama građana izvršio 64 redovna i 51 kontrolni inspekcijski nadzor u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečen 61 prekršajni naloga u iznosu od 140.950 KM.

Kod 51 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene, navedeno je u saopštenju.