latinica  ћирилица
23/03/2020 |  23:02 | Autor: SRNA

Bitka protiv virusa korona može potrajati dvije godine

Bitka protiv novog virusa korona u Evropi mogla bi potrajati do dvije godine, izjavio je šef tima medicinskih stručnjaka za Kovid-19 iz Šangaja Čang Venhong.

On je tokom video-konferencije, koju je za članove kineske zajednice i kineske studente organizovao Generalni konzulat Kine u Diseldorfu, rekao da bi bilo "savršeno normalno" da se virus pojavljuje i nestaje, te da pandemija traje godinu ili dvije, javio je "Јutarnji list južne Kine".

- Kako bismo pronašli rješenje za širenje zaraze u kratkom vremenskom periodu, mjere moraju biti ekstremno radikalne - upozorio je Čang.

Čang je istakao da bi pandemija mogla biti zaustavljena ukoliko bi cijeli svijet prestao da se kreće na četiri sedmice, prenio je TASS.

- Međutim, ne mogu da zamislim da će globalna suspenzija ikada biti moguća, čak ni u Njemačkoj ili Evropi - dodao je Čang.

Zarazano oboljenje Kovid-19, koje izaziva novi virus korona Sars-KoV-2, počelo je da se širi u kineskom gradu Vuhan krajem prošle godine, a od tada se proširila na više od 150 zemalja.

Do sada je od ovog oboljenja preminulo više od 15.000 ljudi, a zaraženo je najmanje 330.000.