latinica  ћирилица
24/03/2020 |  08:33 | Autor: B92

MOK pod sve većim pritiskom – i SAD traže odlaganje Igara

Olimpijski komitet Sjedinjenih Američkih Država zatražio je od MOK-a pomjeranje Olimpijskih igara za 2021. godinu.
OI Tokio -
OI Tokio

U zvaničnom sapštenju Amerikanci ističu, da čak iako se situacija sa virusom Kovid-19 sredi do ljeta, da je nemoguće savladati pojedine stvari na zadovoljavajući način.

- Zahvalni smo svim našim sportistima (1.780) što su podijelili sa nama njihova mišljenja i što su imali iskren doprinos dok se bavimo problemom zvanom Kovid-19, a koji je u vezi sa Olimpijskim igrama. Sada smo uvjereni da smo čuli veliki broj mišljenja i razumijemo probleme sa kojima se naši sportisti suočavaju. Žalimo što ne postoji ishod koje bi mogao da riješi sve probleme sa kojima se suočavamo - piše u saopštenju i dodaje se:

- Naš najvažniji zaključak je da, čak iako se zdravstveni problemi smanje do ljeta, da postoji ogromno remećenje okruženja za trening, doping kontrole i procesa kvalifikacija za OI i da sve ovo ne može da se riješi na zadovoljavajući način. Na kraju, jasnije nego ikad je da je put ka odlaganju Igara najbolji, a mi ohrabrujemo MOK da preduzme sve korake kako bi obezbijedio sigurnost Igara i fer-plej uslove za sve.

Olimpijske igre u Tokiju još nisu zvanično odložene, iako je član MOK-a Dik Paund izjavio da će takva odluka biti donesena u narednim danima.

Prije SAD, od Igara su ove godine odustali Kanađani, Britanci i Australijanci.