latinica  ћирилица
24/03/2020 |  09:40 ⇒ 09:41 | Autor: sputniknews.com

Ruski ljekar objasnio otkud tolika smrtnost od virusa korona u Italiji

Ruski ljekar Aleksandar Mjasnikov smatra da je uzrok visoke smrtnosti u Italiji od virusa korona odbijanje vlasti da na vrijeme hospitalizuje inficirane osobe.

Po mišljenju Mjasnikova, italijanske bolnice su preplavljene ogromnim brojem pacijenata jer su vlasti izabrale pogrešnu taktiku borbe protiv virusa i u tome izgubile vrijeme. Tek su počele da dižu uzbunu kada je već bilo kasno.

Zbog toga inficirane osobe, bez težih simptoma, šalju kući umjesto da ostave u bolnicu i u potpunosti izoluju, kao što rade u Rusiji.

- To, sjedi kući, vjerovatno ne funkcioniše: to rođaci uđu, na tren se izađe da se prošeta pas i tako dalje - napisao je ljekar na svom telegram-kanalu.

Italija se nalazi na prvom mjestu u Evropi po broju zaraženih virusom, a po broju žrtava je ispred Kine. Prema posljednjim podacima, na Apeninskom poluostrvu je zabilježeno 60.000 zaraženih, od čega je 5.600 preminulo.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je do sada zaraženo oko 330.000 ljudi, od čega je 14.100 preminulo.