latinica  ћирилица
24/03/2020 |  12:32 | Autor: BETA

Merkelova telefonom razgovarala sa Kurtijem

Njemačka kancelarka Angela Merkel i kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarali su telefonom o bilateralnim odnosima, evropskim reformama i o situaciji u regionu.

To su saopštili portparoli njemačke kancelarke i Vlade Kosova.

- Kancelarka Merkel ponudila je premijeru Kurtiju podršku u borbi protiv korupcije za široki i ambiciozan program reformi u zemlji. U tom smislu Federalna Vlada je ponudila specifične savete nemačkih stručnjaka - navodi se u zajedniom saopštenju portparola Štefana Zilberta i Perparima Krieziua.

Razgovaralo se i o borbi protiv virusa korona, a njemačka kancelarka je obećala da će razmotriti podršku Kosovu za tretiranje ove krize.

Takođe se razgovaralo o dijalogu koji vodi Evropska unija o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije kao i o tarifi za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koju je 2018. godine uvela tadašnja kosovska vlada.

- Kancelarka je pozdravila prijedlog odluke kosovskog premijera za puno ukidanje tarifa od 1. aprila, poslije ukidanja tarife na sirovine prošle nedjelje - kaže se u zajedničkom saopštenju.

Merkelova je podržala dijalog koji vodi Evropska unija "koji ima za cilj uklanjanje svih trgovinski ne tarifnih prepreka između Srbije i Kosova".