latinica  ћирилица
24/03/2020 |  14:48 | Autor: SRNA

Vučić: Nikada nećemo zaboraviti zločin Alijanse

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u obraćanju naciji povodom 21 godine od početka NATO agresije, da građani Srbije nikada neće zaboraviti zločin koji je nad njima počinila koalicija 19 najmoćnijih zemalja svijeta, niti hiljade ljudi koji su u toj agresiji pobijeni, a bili su krivi samo zato što su Srbi ili građani Srbije.
Aleksandar Vučić (foto:  Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Aleksandar Vučić (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić)

- Bili smo krivi jer su velike zapadne sile želele nastavak komadanja srpske teritorije, a Srbija i njeni građani bili su samo jedna usputna, ili kako su govorili, kolateralna šteta. Za nas u Srbiji, mala Milica iz Batajnice i mala Sanja iz Varvarina, sva druga deca, naši vojnici i policajci, svi oni zajedno su naša bol, naša tragedija i podsećanje na stravični zločin koji ne smemo da zaboravimo -  istakao je predsjednik Srbije.

Vučić je poručio da su tukli i ubijali Srbiju da bi joj oteli Kosovo i Metohiju i mislili da su svoj posao zauvijek završili 2008. godine, prenosi Radio-televizija Srbije.

On je ukazao da su oni koji su napali Srbiju bili fizički mnogo jači 1999. godine, a Srbija i politički slaba do 2008. godine.

- Posle svega i posle mnogo teških godina, uspeli smo ekonomski da se oporavimo, obnovimo i podignemo slobodarski duh našeg naroda kao što se ptica feniks dizala iz pepela i vratili smo Kosovo kao temu na međunarodnu pozornicu - istakao je Vučić.

On je poručio da će se država boriti za svoj narod, ali i za Srbiju na Kosovu i Metohiji.

Vučić je naveo da je Srbija mnogo naučila i iz sopstvenih grešaka, neodgovornog političkog djelovanja i junačenja bez pokrića.

On je istakao da će građani Srbije zbog sebe i svoje budućnosti morati da pronađu snagu da praštaju onima koji su počinili taj stravičan zločin i ukazao da su saradnja i partnerstvo ključne riječi na kojima će se izgraditi bogatija i uspješnija Srbiju.

- Prošlost je važna, ne smemo je zaboraviti, ali je budućnost najvažnija. Zato je od presudnog značaja da i sa onima koji su provodili agresiju nad našom zemljom gradimo savezništvo i prijateljstva, ne tražeći osvetu, baš kao što ni za milost nismo molili - naglasio je Vučić.

On je napomenuo da je današnji dan i prilika da se Srbija zahvali svim svojim prijateljima u svijetu koji su se suprotstavili agresiji nad njom i koji su u teškim trenucima bili na strani pravde.

- Posebno, naša je obaveza da odamo počast svim srpskim junacima koji su položili svoje živote na oltar otadžbine. Ni naše pilote koji su se suprotstavili mnogostruko moćnijem neprijatelju, ni heroje sa Košara, ni našu pobijenu decu, nikada ne smemo da zaboravimo. Neka večno živi ponosna i slobodarska Srbija - poručio je Vučić.