latinica  ћирилица
24/03/2020 |  14:51 | Autor: SRNA

HNK: Zaraženo 22, samo u Konjicu 15

 Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ 22 lica zaražena su virusom korona, od kojih u Konjicu 15, a Mostaru sedam.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK Nermin Avdić potvrdio je na konferenciji za novinare da je jutros u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar preminuo pedesettrogodišnji muškarac iz Konjica i da je riječ o vozaču direktora preduzeća "Igman" koji je preksinoć prebačen u Bolnicu.

- Imao je obostranu upalu pluća i preminuo je tokom prije podneva. I muškarac iz Mostara je u vrlo teškom stanju -  naveo je Avdić i dodao da su ostali zaraženi u dobrom zdravstvenom stanju.

Mediji su, nakon što je sinoć potvrđen još jedan slučaj zaraze u Mostaru, objavili da je riječ o otvaranju novog klastera vezanog za Banjaluku, ali je Avdić rekao da se za sada to ne može reći jer se još ispituje situacija i svi kontakti zaraženog.

On kaže da je riječ o muškarcu iz jedne državne agencije koja ima poslovnu jedinicu i u Banjaluci.

- Ne može se govoriti o novom klasteru u Mostaru, moguće da je vezan za mostarski, a moguće i da je novi. Te informacije nemamo dok se ne ispita svaki njegov kontakt - dodao je Avdić.

Načelnik Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku bolnice u Mostaru Maja Ostojić kaže da je Zavod do sada izvršio 165 testiranja i da su 23 pozitivna na virus korona, te napomenula da se ova testiranja odnose na tri kantona.

Ona je dodala da se testiraju još tri uzorka iz HNK i dva iz ZHK.

Savjetnik predsjednika Vlade HNK Darko Јuka kaže da je Krizni štab HNK izdao naredbu da svaka opština i grad formira i opremi objekte za prijem pacijenata ukoliko mostarska bolnica ne bi mogla odgovoriti potrebama.

On je dodao da te objekte treba odrediti u saradnji sa epidemiološkim službama i da je preporuka da se u tu funkciju stave prazni turistički kapaciteti.

Јuka je naglasio da policija drži pod nadzorom sve i da je u posljednja 24 časa evidentiran jedan prekršaj zabrane kretanja u Konjicu i tri u Mostaru, te da su izdati prekršajni nalozi i kazne od po 500 KM.

U Mostaru je evidentirano i jedno kršenje javnog reda. Policija je uradila i više od 2.000 pregleda mjera samoizolacije, a evidentiran je 81 prekršilac.

Јuka je rekao da je Krizni štab pribavio novi kontingent maski i opreme. "Vlada HNK je danas održala telefonsku sjednicu i ovlastila predsjednika Vlade Nevenka Hercega za potpisivanje sporazuma sa UNDP-om za nabavku medicinske opreme u vrijednosti od 1,7 miliona KM, od čega će Vlada izdvojiti milion KM, a ostalo UNDP", naveo je Јuka.

On je dodao da je EU uputila 7,2 miliona evra pomoći BiH i da HNK očekuje da će sredstva biti podijeljena po prioritetima. "HNK ima tri bolnice i 12 domova zdravlja, te tri kantona gravitiraju prema bolnici u Mostaru", naveo je Јuka i napomenuo da, nakon Banjaluke, najviše oboljelih ima HNK.

Јuka je naveo da je Krizni štab izdao naredbu opštinskim štabovima da se formiraju mobilni timovi matičnih kancelarija koji bi mogli izdavati punomoći za preuzimanje penzija starijim osobama i objavljeni brojevi telefona.

Upućen je poziv volonterima da se stave na raspolaganje Civilnoj zaštiti i Crvenom krstu.

Јuka nije isključio mogućnost da se u HNK uvede potpuni karantin.