X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
24/03/2020 |  17:13 | Izvor: RTRS

Koristiti prelaze Gradina, Brod i Izačić

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva prevoznike koji izlaze iz BiH sa praznim kamionima i idu na utovar u Hrvatsku ili prevoze robu čije je krajnje odredište ta zemlja, a koja ne podliježe nadzoru nadležnih inspekcija, da koriste granične prelaze Gradina, Brod i Izačić, radi smanjenja kolona kamiona na prelazima Gradiška i Šamac.
Uprava za indirektno oporezivanje BiH - Foto: arhiv
Uprava za indirektno oporezivanje BiHFoto: arhiv

Iz Uprave navode da su vozači kamiona koji vrše tranzit robe kroz Hrvatsku obavezni da prelaze u Gradišci i Šamcu na sjeveru, a Bijači na jugu BiH, te da su se zbog trenutne, veoma komplikovane procedure sa vozačima kamiona koju sprovodi Granična policija Hrvatske, stvorile velike kolone kamiona, posebno u Gradišci i Šamcu, kao i zastoj prometa teretnih motornih vozila.

Iz Uprave pozivaju uvoznike i špediterske kuće da, u slučajevima gdje je moguće, uvozne pošiljke upućuju tranzitnim prijavama u carinske ispostave u unutrašnjosti zemlje da bi bio rasterećen rad carinskih ispostava Gradiška i Šamac, koje su trenutno izuzetno opterećene.

- Da bi se izašlo u susret privrednoj zajednici u BiH, odnosno da bi se dodatno ubrzali carinski postupci, Uprava je otvorila mogućnost da špediterske kuće u ispostavama Gradiška i Šamac podnose carinske prijave na server Uprave u toku 24 časa. Registrovanjem što većeg broja carinskih deklaracija tokom 24 časa, posebno za pošiljke koje ne podliježu inspekcijskom nadzoru, carinska služba će moći da ih obrađuje od ranih jutarnjih časova - ističu iz Uprave.