X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
24/03/2020 |  17:16 | Izvor: SRNA

Tegeltija: Očekujemo u maju od MMF-a 165 miliona evra

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da bi sredstva Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ od 165 miliona evra mogla biti operativna u maju i da će se raspodijeliti entitetima.
Međunarodni monetarni fond - Foto: AFP
Međunarodni monetarni fondFoto: AFP

Osvrćući se na odnose sa međunarodnih institucijama u novonastaloj situaciji u vezi sa pandemijom virusa korona, Tegeltija je rekao da su one pokazale spremnost na saradnju sa BiH, te dodao da su nadležni u kontaktu sa MMF-om, Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i da je kao i obično u kriznim situacijama najoperativniji MMF.

- Već smo dobili pismo namjere od MMF-a koje treba da usvoji Fiskalni savjet BiH i tako potpisano pismo treba da dostavimo u Vašington i treba da ga odobri njihov Odbor. Ukoliko to brzo uradimo, a mislim da ćemo do početka iduće sedmice to završiti, sredstva MMF bi mogla biti operativna već u maju - rekao je Tegeltija, nakon sjednice Savjeta ministara.

On je dodao da će u to vrijeme sredstva biti jako potrebna budžetima entiteta i da je, prema informacijama koje ima, na raspolaganju oko 165 miliona evra i da će biti upućena budžetima entiteta.

Tegeltija je istakao i da je Svjetska banka planirala sredstva za pomoć zdravstvenim ustanovama i da pregovori već traju.

On je naglasio da će se sarađivati sa svim međunarodnim institucijama i ambasadama kako bi se obezbijedila sredstva i robe za pomoć zdravstvenim radnicima.

- Ukoliko bude humanitarne ili neke druge pomoći, dobro će nam doći, ali u ovom trenutku BiH se, prije svega, treba osloniti na sebe i na svoje kapacitet - rekao je Tegeltija.