latinica  ћирилица
24/03/2020 |  17:45 ⇒ 19:42 | Autor: RTRS

U Srpskoj 11 novih slučajeva; Ukupno 114 zaraženih (VIDEO)

U Republici Srpskoj registrovano je 11 novih slučajeva virusa korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

Time je ukupan broj zaraženih u Srpskoj povećan na 114.

Istakao je da je danas testirano 55 lica.

- Od novih 11 oboljelih, ukupno je sedam žena, a četiri muškarca - naveo je Šeranić.

Kada je riječ o ovim licima, 10 ih je iz Banjaluke i jedna iz Laktaša.

- Sva lica su iz porodičnih klastera - rekao je Šeranić.

Naveo je da su tri lica u Univerzitetskom kliničkom centru, a ostala u kućnoj izolaciji.

Prema njegovim riječima, u ovom turnusu rađena su i testiranja kontakata koje je imao ljekar iz UKC-a Republike Srpske koji je pozitivan na virus korona i svi nalazi su negativni.

Šeranić kaže da je na infektološkom odjeljenju UKC-a jedno lice priključeno na respirator, jedno je teže kliničke slike i 10 ih je sa srednje teškom kliničkom slikom.

- Pod zdravstvenim nadzorom u Republici Srpskoj trenutno je 15.889 lica, od kojih je 837 izašlo iz zdravstvenog nadzora. Kada je riječ o karantinu u Gradišci je trenutno 38 lica, od kojih je devet iz Republike Srpske i 29 iz Federacije BiH /FBiH/. Dogovoreno je da svaki dan lica iz FBiH, u turnusima od po jedan čas, budu sprovođena u ovaj entitet - rekao je Šeranić.

On je rekao da su mjere koje preduzima Republika Srpska na suzbijanju širenja korona virusa ocijenjene defanzivnim od strane Svjetske zdravstvene organizacije i da Srpska ubuduće kreće sa ofanzivnim mjerama.