latinica  ћирилица
24/03/2020 |  20:48 ⇒ 20:52 | Autor: SRNA

Nove mjere u Crnoj Gori s ciljem sprečavanja širenja virusa korona

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je na današnjoj sjednici više odluka s ciljem sprečavanja daljeg širenja virusa korona i zaštite života i zdravlja građana, saopšteno je iz Služba Vlade Crne Gore za odnose sa javnošću.

Privremene mjere su obustava putničkog međunarodnog saobraćaja, osim najavljenog dolaska crnogorskih državljana, posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Mjere zabrane ne odnose se na putnička motorna vozila kojima se vrše djelatnosti bitne za promet robe, snabdijevanje i dostavu lijekova, hitnu medicinsku pomoć, komunalne djelatnosti, snabdijevanje gorivom i električnom energijom, prevoz zaposlenih, prevoz lica koja su boravila van mjesta boravka, odnosno prebivališta, radi povratka u to mjesto.

Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od dva lica zajedno na otvorenom javnom mjestu, osim onih koja obavljaju redovne radne zadatke.

Јedna od mjera je i obaveza pravnih i fizičkih lica koja obavljaju građevinske radove da organizuju rad na način koji obezbjeđuje poštovanje epidemioloških mjera, posebno poštujući socijalnu distancu između zaposlenih i drugih mjera zaštite i zdravlja na radu.

Nova mjera je i da radno vrijeme od 8.00 do 18.00 časova organizuju apoteke, objekti u kojima se obavlja trgovina hranom, pićem i sredstvima za higijenu, specijalizovani objekti za prodaju opreme za bebe, građevinskih proizvoda, sredstava za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja, poljoprivrednih mašina i pogrebne opreme.

Na sjednici je zaključeno da je neophodan pojačan inspekcijski nadzor te je upućen poziv nadležnim inspekcijama da dodatno pojačaju pažnju na poštovanje dosadašnjih mjera, a posebno onih koji se odnose na socijalnu distancu i mjere dezinfekcije.