latinica  ћирилица
24/03/2020 |  21:22 | Autor: SRNA

DŽaferović o potrebi nabavke medicinske opreme

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović razgovarao je danas telefonom sa komesarom EU za proširenje i susjedstvo Oliverom Varheljijem o mjerama koje BiH preduzima u borbi protiv pandemije virusa korona i kapacitetima zdravstvenog sistema, posebno ističući potrebu BiH za nabavkom medicinske opreme, za koju su mnoge zemlje ograničile izvoz.
Šefik DŽaferović - Foto: RTRS
Šefik DŽaferovićFoto: RTRS

Varhelji je pozvao da se BiH pridruži zajedničkoj inicijativi zemalja članica EU za nabavku potrebne medicinske opreme u Kini, te dodao da će EU obezbijediti i transport opreme do BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je rekao da će Evropska komisija odobriti BiH 28 miliona evra za zdravstveni sistem, kao i dodatnih 40 miliona evra za podršku ekonomiji, navodi se u saopštenju.

DŽaferović je naglasio da je BiH preduzela odlučne mjere na sprečavanju širenja virusa, koje su u nekim segmentima radikalnije od onih u zemljama u okruženju i Evropi.

DŽaferović je na kraju razgovora ponovio opredjeljenje BiH da radi na ispunjavanju uslova iz mišljenja Evropske komisije, ali je naglasio da je u ovom trenutku borba protiv pandemije prioritet.