X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
25/03/2020 |  08:49 ⇒ 10:45 | Izvor: TANЈUG

Usvojena najveća ekonomska mjera spasavanja u istoriji Amerike

Predstavnici Bijele kuće i Senata jutros su postigli sporazum kojim se predviđa ogromna pomoć preduzećima, radnicima i zdravstvenom sistemu zbog virusa korona.
Zastava Amerike - Foto: ilustracija
Zastava AmerikeFoto: ilustracija

To je ujedno i najveća ekonomska mjera spasavanja u istoriji SAD i zamišljena je kao višenedjeljna ili višemjesečna "zakrpa za ekonomiju" koja se kreće ka recesiji, prenosi AP.

Vijest o postignutom sporazumu objavio je viši savjetnik u Bijeloj kući Erik Ueland malo poslije ponoći koji je dodao da ga još pravno treba doraditi.

- Dame i gospodo, postigli smo sporazum - rekao je on.

Ovaj paket ekonomskih mjera predviđa direktne isplate većini Amerikanaca, proširenje naknada za nezaposlene i program od 367 milijardi dolara pomoći za mala preduzeća kako bi zadržala profit dok su radnici kod kuće.

- Nakon nekoliko dana intenzivnih pregovora, Senat je postigao dvostranački sporazum o istorijskom paketu pomoći za ovu pandemiju. To će usmjeriti nove resurse na prve linije borbe za zdravstvenu zaštitu naše nacije. I to će ubrizgati tri biliona dolara novca u ekonomiju što je brže moguće kako bi Amerikanci, radnici, porodice, mala preduzeća i industrije uspjeli da prođu kroz ove poremećaje - izjavio je glavni pregovarač Mič Mekonel.