latinica  ћирилица
25/03/2020 |  10:13 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

U SC "Nikola Tesla" biće smješteno 111 lica (FOTO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević i direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović posjetili su Studentski centar "Nikola Tesla" u Banjaluci.

Podsjećamo, paviljoni jedan i dva ovog studentskog centra određeni su kao karantin za lica pozitivna na virus korona.

Šeranić je rekao da će Studentski centar danas u potpunosti biti spreman za smještaj lica koja su pozitivna na virus korona.

Šeranić je rekao da će u centru biti smještena lica koja su pozitivna na virus korona, ali kojima nije potrebno liječenje, odnosno oni koji nemaju simptome bolesti.

- Oni kojima je potrebno liječenje biće smješteni u prostoru stare hirurgije u centru grada - rekao je on.

Šeranić je naveo da će lica koja budu smještena u ovom objektu imati kompletan zdravstveni nadzor, a objekat će obezbjeđivati policija.

- Ovdje će biti smještena lica koja gravitiraju u Banjaluci, njih 111, a ostali u đački dom u Bijeljini. U pitanju su, za sada, tri osobe - rekao je ministar zdravlja Srpske.

Foto: RTRS

Šeranić je pojasnio da je ovaj centar izabran za karantin prvenstveno zbog jednostavnog sistema organizovanja ishrane, jer posjeduje menzu.

On je naglasio da je ovaj način postupanja preduzet zbog toga što se lica koja su u kućnoj izolaciji nisu pridržavala te mjere.

- Mještani koji žive u okolini nemaju razloga za brigu jer licima koja će biti smještena u paviljonima neće biti dozvoljeno kretanje - poručio je Šeranić.

Ministar je zamolio medije da od danas ne snimaju Studentski centra u cilju zaštite identiteta lica koja će tu biti smještena.

Šeranić je naveo da trenutno u Republici Srpskoj ima oko 2.000 testova na virus korona, te da se sutra očekuje donacija od još 3.000 testova, dok je za narednu sedmicu najavljeno još 25.000 testova od UNDP-a.

- Proširili smo lepezu ustanova i institucija koje se bave nabavkom testova i druge medicinske opreme i sredstava, te ćemo imati dovoljan broj, a kada je riječ o respiratorima trenutno ih imamo u Srpskoj 72, te 20 koji treba da stignu, kao i desetine njih u najavi - rekao je Šeranić.

Direktor SC Dragoslav Topić rekao je da su na raspolaganju dva paviljona sa ukupno 700 ležajeva.

- Na raspolaganju su i 34 apartmana koja će biti dodijeljena porodicama - naveo je on.

Dragoslav Topić, direktor SC "Nikola Tesla" (Foto: RTRS)

Direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović najavila je da će sutra u Studentskom centru biti opremljen ambulantni prostor da bi zdravstvena zaštita bila pružena adekvatno.

Podsjećamo, studenti su jutros došli po svoje stvari kako bi sve bilo spremno za organizovanje karantina.