latinica  ћирилица
25/03/2020 |  10:30 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

Zabilježena 42 prekršaja u posljednja 24 časa

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa sankcionisano je 48 građana zbog nepoštovanja zabrane kretanja lica sa navršenih 65 godina i više, kao i zabrane kretanje svim licima od 20.00 do 5.00 časova.
MUP Republike Srpske (Foto:Dejan Božić / RAS Srbija) -
MUP Republike Srpske (Foto:Dejan Božić / RAS Srbija)

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podsjećaju da su od ove zabrane izuzeta lica kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada /obrazac potvrde može se preuzeti na  www.vlada.rs.net i www.mup.vladars.net/ i lica kojima MUP izda dozvolu za kretanje /potvrda za licima koji nemaju poslodavca, a koja se obrate nadležnoj policijskoj stanici iskazujući potrebu za nesmetanim kretanjem/.

- Istovremeno, u protekla 24 časa evidentirana su dva krivična djela protiv zdravlja ljudi - navodi se u saopštenju MUP-a Srpske.

U saopštenju se navodi da su Policijski službenici Policijske stanice Centar u 20.45 časova u Ulici A. Knežević zbog osnova sumnje da se krše mjere Štaba za vanredne situacije, izvršili kontrolu putničkog vozila marke "šervolet" u kojem su se nalazili lice čiji su inicijali M.B. iz Teslića i lice čiji su inicijali T.R. iz Ugljevika.

Policija je utvrdila da lica ne poštuju naložene mjere nadležnog inspekcijskog organa o karantinu i samoizolaciji, te da ne borave na adresama koje su navedene u Rješenju o izolaciji, izdato na graničnom prelazu Izačić od Federalne uprave za inspekcijske poslove, nakon čega su lišeni slobode.

Obaviješten je tužilac Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Trebinjska policija je postupajući po operativnim saznanjima da je lice čiji su inicijali H.S. iz Trebinja, prekršio mjeru samoizolacije i da se kretao po gradu Trebinju i boravio u prostorijama Unikredit banke u Trebinju, pristupila provjerama, gdje je utvrđeno da je lice boravilo u prostorijama navedene banke i kretao se po gradu.

" Takođe je utvrđeno da je isti prelazio državnu granicu između BiH i Hrvatske dana 17. i 18. marta, iako mu je 16. marta izdato Rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove, kojim se stavlja pod zdravstveni nadzor i kojim mu se zabranjuje kretanje, odnosno napuštanje mjesta boravka u trajanju od 14 dana, sa početkom od 16. marta - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, a da je policija privela lice u službene prostorije Policijske uprave Trebinje gdje je saslušan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da poštuju Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, a kojim se propisuju vanredne mjere u cilju prevencije širenja virusa korona na teritoriji Republike Srpske.