latinica  ћирилица
25/03/2020 |  10:39 ⇒ 10:39 | Autor: SRNA

Novalić: Robne rezerve pune, ima dovoljno hrane i brašna

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da su robne rezerve u ovom entitetu pune, te da Federacija ima hrane i brašna i da niko ne treba da strahuje za to.
Fadil Novalić (Foto:istinomjer.ba) -
Fadil Novalić (Foto:istinomjer.ba)

On je istakao da su federalna ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te raseljenih osoba i izbjeglica preuzela obavezu da maksimalno pomognu ovogodišnju sjetvu i razvoj poljoprivrede.

- U kontaktu smo sa velikim proizvođačima i oni su pokazali veliku društvenu odgovornost. Svejedno, Vlada će maksimalno motivisati što veću proljetnu, a onda i jesenju sjetvu, kako bismo bili još sigurniji -  rekao je Novalić za federalne medije.

Novalić je podsjetio da je proteklih godina bio veliki procenat neobrađene zemlje i da je ova kriza vrijeme da se to znatno promijeni.

On je poručio da je sada vrijeme kada nijedna njiva ne treba da ostane neiskorištena i nezasijana.

- Za početak, Ministarstvo poljoprivrede povećalo je fond za sjeme, sadni materijal i đubrivo 10 puta, sa 500.000 KM na pet miliona KM. Svi će imati priliku da podnesu zahtjeve, a operativnim planom osigurano je i 10 miliona KM za početak isplate podsticaja - naveo je Novalić.