latinica  ћирилица
25/03/2020 |  11:23 ⇒ 11:26 | Autor: SRNA

Muzej savremene umjetnosti Srpske: Digitalna kampanja #OstaniKodKuće

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, zbog nemogućnosti da posjetiocima predstavi svoje sadržaje, u narednom periodu pokrenuće digitalnu kampanju #OstaniKodKuće putem koje će svojoj publici predstaviti aktuelnu izložbu, ali i brojne druge digitalne sadržaje.
Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske - Foto: SRNA
Muzej savremene umjetnosti Republike SrpskeFoto: SRNA

- Zbog teških okolnosti u kojima smo se našli i vanrednih preventivnih mjera Vlade Republike Srpske, institucije kulture iz bezbjednosnih razloga zatvorile su svoja vrata za posjetioce. Svjesni činjenice da se današnja komunikacija najviše odvija na društvenim mrežama i digitalnim platformama, koristićemo svoju `Fejsbuk` i `Instagram` stranicu kao medij za promociju aktivnosti ove ustanove, ali i savremene umjetnosti - saopšteno je iz Muzeja.

U saopštenju je navedeno da će Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, prateći preporuke Internacionalnog komiteta muzeja koji je pokrenuo akciju pod nazivom #Museumsandchill usmjerenu na korištenje društvenih medija za promociju muzejskih aktivnosti koje dopiru do publike kod kuće, u narednom periodu pokušati da putem raznovrsnog digitalnog sadržaja pomognu ljudima da se opuste i uklone stres izazvan izolacijom.

- Naša kampanja biće usmjerena na aktuelnu izložbu `Story Lines` umjetničkog para `Distruktura` iz Beograda, a koji se proteklih godina na regionalnoj umjetničkoj sceni ističu svojim neobičnim postavkama i multimedijalnim projektima -  navedeno je u saopštenju.

Izložba će biti predstavljena putem video-materijala sa posebnim akcentom na multimedijalni projekat "Živimo u prelijepom svijetu"  koji nastaje 2007. godine kao svojevrsna digitalna arhiva intimnih priča o ljudima koji su iz političkih, ekonomskih, socijalnih i mnogih drugih razloga migrirali i nastavili svoje živote u drugim gradovima Evrope.

- Publici ćemo pružiti priliku da prate svjedočanstva ovih ljudi i na taj način predstaviti ovaj neobični umjetnički projekat koji je u Muzeju predstavljen putem interaktivne mape - naveli su iz Muzeja savremene umjetnosti.

Osim aktuelne postavke, Muzej će u narednom periodu predstaviti i brojne druge digitalne sadržaje iz arhive svog muzeja, ali i nastojati da u ovim teškim vremenima ostanu umrežani sa brojnim partnerima, saradnicima i umjetnicima tako što će dijeliti i podržavati digitalne sadržaje, zanimljivosti, preporuke, tekstove i video materijale prijatelja.