latinica  ћирилица
25/03/2020 |  11:57 | Autor: SRNA

Ojačati položaj medicinskih sestara i tehničara

Pandemija virusa korona nesumnjivo je potvrdila da medicinskim sestrama i tehničarima, ne samo da treba odati priznanje, nego i ojačati tu profesiju, navedeno je u zajedničkom saopštenju za javnost udruženja koja okupljaju medicinske sestre i tehničare u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu, Resuscitacionog savjeta Srpske, te Fondacije "Fami", koja realizuje projekat jačanja sestrinstva u BiH.
Medicinske sestre (foto: tvk3.info) -
Medicinske sestre (foto: tvk3.info)

Udruženje medicinskih sestara-tehničara i babica Republike Srpske, Udruženje medicinskih sestara-tehničara Federacije BiH, Udruženje zdravstvenih tehničara Brčko distrikta "Medicinar", Resuscitacioni savjet Srpske i Fondacija "Fami" zahvalili su svima koji neumorno rade na suzbijanju virusa korona.

- Na prvoj borbenoj liniji su zdravstveni radnici, a posebno medicinske sestre i tehničari koji oboljelima pružaju njegu i edukuju stanovništvo o načinima sprečavanja širenja virusa, pri tome rizikujući vlastito zdravlje. Važno je da oni rade u što sigurnijim uslovima i dobiju svu potrebnu podršku - navedeno je u saopštenju.

Bez uvažavanja i jačanja ove profesije, dodaju oni, neće biti moguće odgovoriti na mnogobrojne globalne zdravstvene izazove 21. vijeka među kojima su i sve starije stanovništvo sa višestrukim hroničnim oboljenjima, te epidemije novim zaraznim oboljenjima.

- Pozivamo građane da se pridržavaju zvaničnih preporuka i preventivnih mjera, što će, vjerovatno, biti presudno u borbi protiv virusa korona. Olakšajmo zdravstvenim radnicima njihov odgovoran i zahtjevan posao i pomozimo im da sačuvaju mnoge živote - navedeno je u saopštenju.