latinica  ћирилица
25/03/2020 |  13:09 ⇒ 13:37 | Autor: SRNA

IT zajednica Srbije će pružiti pomoć Srpskoj u vremenu krize

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović je u video-razgovoru sa ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđanom Rajčevićem ponudio pomoć IT zajednice Srbije Vladi Republike Srpske u razvoju softverskih rješenja koja će omogućiti što efikasnije upravljanje krizom izazvanom pandemijom virusa korona.
Rajčević i Popović (Foto: arhiv) -
Rajčević i Popović (Foto: arhiv)

Popović je Rajčeviću stavio na raspolaganje i druge alate koje je IT - zajednica u Srbiji razvila sa idejom da pomogne maloj i srednjoj privredi da održi što veći nivo funkcionalnosti u ovoj situaciji.

- Srpska inovaciona i IT zajednica pokazala je veliku solidarnost prema našoj braći iz Republike Srpske u ovom teškom trenutku za naš narod sa obe strane Drine. Kao i uvek do sada, spremni smo da pomognemo kada je teško i da zajedničkim naporima, uz što manje posledica, prebrodimo ovaj period - rekao je Popović, saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je naveo da se u ovom trenutku u Srbiji formulišu mjere koje bi država mogla da preduzme kako bi zaštitila IT sektor od posljedica krize i dodao da je ovaj sektor najproduktivniji dio srpske privrede, sa najvećim razvojnim potencijalom, te je zato neophodno učiniti sve kako bi se taj sektor zaštitio.

Popović i Rajčević su istakli da će u periodu krize maksimalno koordinisati svoje aktivnosti, te da će održavati neprekidnu komunikaciju sa IT - kompanijama i preduzetnicima radi iznalaženja efikasnih rješenja za pomoć vladama Srbije i Republike Srpske u prevazilaženju posljedica krize.