X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
25/03/2020 |  13:40 ⇒ 13:56 | Izvor: SRNA

Mitrović-Radončić: U fokusu ubrzanje prometa robe

Ministri komunikacija i transporta i bezbjednosti u Savjetu ministara Vojin Mitrović i Fahrudin Radončić razgovarali su danas u Sarajevu sa ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem o potrebi smanjenja gužvi na granicama BiH i ubrzanja prometa kamiona i robe.
Kamioni na granici -
Kamioni na granici

Iz Ministarstva bezbjednosti je saopšteno da je razgovarano o načinu bržeg prometa robe jer su se proteklih dana stvarale velike gužve na graničnim prelazima koji su otvoreni za međunarodni transport, a poseban problem su kilometarske kolone kamiona u Gradišci koji čekaju na ulazak u Hrvatsku i ometaju život lokalnog stanovništva.

Na sastanku je dogovoreno da se organiziuju sastanci operativnih timova svih nadležnih službi BiH i Hrvatske na graničnim prelazima Šamac, Gradiška i Bijača, kako bi dogovorili način rada i ubrzanja prolaska kamiona i transporta roba.

Ukazano je na potrebu da se kamioni koju idu samo u Hrvatsku, usmjeravaju na druge otvorene granične prelaze, a ne samo tri pomenta, kako se ne bi stvarala gužva na prelazima koji su otvoreni za međunarodni transport.

Očekuje se da će radne grupe biti formirane za svaki granični prelaz posebno, a činiće ga predstavnici graničnih policija, carina, te fito i veterinarskih službi iz obje zemlje.

Ovom prilikom razgovaralo se i o takozvanom zelenom koridoru EU za transport roba koji prolazi i kroz BiH te o tome kako da zemlja što efikasnije participira u ovoj strateški važnoj odluci.