latinica  ћирилица
25/03/2020 |  14:55 | Autor: SRNA

Pričešće nije kršenje instrukcija državnih vlasti

U srpskoj Patrijaršiji Srni je rečeno da postoji jasan stav Svetog Sinoda SPC o aktuelnoj dilemi u vezi sa načinom pričešćivanja vjernika i naglašavaju da Sveti sinod ostaje pri stavu da pričešćivanje iz iste Čaše na tradicionalni način koji se primjenjuje već 2.000 godina, nije kršenje obavezujućih instrukcija državnih vlasti.
Patrijaršija SPC U Beogradu (Foto: Flickr/Jorge Láscar) -
Patrijaršija SPC U Beogradu (Foto: Flickr/Jorge Láscar)

Kada je riječ o pričešćivanju vjernika iz iste Čaše, na tradicionalni način koji se primijenjuje već 2.000 godina, iz Patrijaršije su ponovili da to nije kršenje obavezujućih instrukcija državnih vlasti, te da takve tvrdnje pojedinaca nisu istinite, budući da se država ne bavi, niti može da se bavi sadržajem i načinom vršenja liturgije i drugih crkvenih bogosluženja.

Iz srpske Patrijaršije navode da je nerazumno i krajnje zlonamjerno očekivanje onih koji niti dolaze u hramove, niti se pričešćuju da će sama Crkva uskratiti svojim vjernicima ono što je za nju i za njih najvažnije - Sveto pričešće.

- Što se tiče odluke vladike zahumsko-hercegovačkog Dimitrija da se pričešćivanje vjernika vrši iz dlana, ona je individualna, lično njegova, koju je donio po svom uvjerenju i nahođenju i, vjerujemo, u dobroj namjeri, ali je Sveti Sinod u međuvremenu dao uputstva episkopima da ne improvizuju već da narod pričešćuju jednoobrazno, shodno odlukama i preporukama Svetog Sinoda - rečeno je Srni u Patrijaršiji.

Iz Patrijaršije su naglasili da se u svim hramovima SPC liturgije služe u skladu sa instrukcijama predviđenim za zaštitu od virusa korona, te da je način vršenja liturgije i drugih crkvenih bogosluženja isključivo stvar internog ili autonomnog crkvenog poretka i zakonodavstva, koje država prihvata kao validno, legitimno i legalno u javnopravnoj sferi.

Takođe, podsjetili su i da se "niko ne pričešćuje prinudno već dobrovoljno".

- U svakoj nevolji SPC napominje i podsjeća svoju vjernu pastvu da pojača molitvu i da se individualno i u svojim domovima svakodnevno moli - poručili su iz Srpske Patrijaršije.

Pritom, iz SPC apeluju na sve vjernike da dosljedno i odgovorno primjenjuju sve mjere propisane za ovaj teški period, posebno da u svete hramove ulaze radi molitve i blagoslova pojedinačno ili u grupama do pet duša, za vrijeme bogosluženja u velikim hramovima u više dozvoljenih grupa, ali sa što većim rastojanjem među njima.

Vjernicima se preporučuje da se, kada prate sveto bogosluženje stojeći napolju, ne okupljaju u grupe veće od dozvoljenog rastojanja jednih od drugih unutar svake grupe i između raznih grupa.