latinica  ћирилица
25/03/2020 |  15:15 | Autor: SRNA

Pravosudne institucije treba da smanje angažman radnika

Ministarstvo pravde Republike Srpske uputilo je preporuke svim pravosudnim institucijama Srpske, osim Ustavnog suda, da razmotre mogućnost smanjenja obima rada i angažmana radnika zbog zaštite građana i zaposlenih, smanjenja širenja zaraze virusom korona i daljeg funkcionisanja pravosuđa.
Ministarstvo pravde (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo pravde (foto: ilustracija)Foto: RTRS

Rukovodiocima Vrhovnog suda Republike Srpske, Republičkog javnog tužilaštva i njegovog Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, Višeg privrednog suda, okružnih sudova, okružnih javnih tužilaštava, okružnih privrednih sudova, osnovnih sudova i Sudske policije naređeno je da moraju da se pridržavaju odluka i uputstava kriznih štabova u Srpskoj.

- Potrebno je redukovati broj zaposlenih koji dolaze na posao da bi broj kontakata između njih, kao i sa strankama bio smanjen na najmanju moguću mjeru. Ukoliko je moguće, treba organizovati rad od kuće, te u skraćenom radnom vremenu, vodeći računa da bude obezbijeđen nesmetan proces rada - navedeno je u preporukama koje je potpisao ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović.

Rukovodioci pravosudnih institucija u kojima se proces rada obavlja uz svakodnevnu neposrednu komunikaciju sa strankama zaduženi su da organizuju proces rada kako bi dolazak stranaka u pravosudne institucije bio smanjen na najmanju moguću mjeru.

Preporučeno je i da prijem i otprema pismena obavezno obavlja putem pošte, a ne neposrednim prijemom od stranaka ili neposrednom dostavom strankama.

Rukovodiocima pravosudnih institucija je naređeno da razmotre mogućnost otkazivanja zakazanih ročišta i nezakazivanja novih, osim onih za koja je zakonom propisano da su hitna ili neodložna.

U preporukama je navedeno da treba obustaviti posjete licima u pritvoru, a da ona kojim je izrečena zatvorska kazna u prekršajnom postupku ne budu upućivana na izdržavanje kazne u kazneno-popravne ustanove.

U pravosudnim institucijama, kako je navedeno u setu preporuka, treba izvršiti dezinfekciju prostorija, obezbijediti dezinfekciona sredstva i preduzeti mjere u skladu sa naredbama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.