latinica  ћирилица
25/03/2020 |  15:25 | Autor: SRNA

Isplaćeni svi poljoprivredni podsticaji

Agrarni fond u Bijeljini završio je isplatu 1,1 milion KM poljoprivrednih podsticaja za prošlu godinu i na prvoj narednoj sjednici Skupštine grada u planu je usvajanje programa korištenja podsticaja za ovu godinu, saopšteno je iz Gradske uprave.
Krave - Foto: RTRS
KraveFoto: RTRS

Posljednja tranša podsticaja od 300.000 KM raspoređena je za podršku stočarima, uzgoj teladi i prasadi za dalji tov, vlastiti uzgoj junica i priplodnih ovaca, za plasteničku proizvodnju, navodnjavanje, organizovani otkup voća i povrća i za interventni otkup u stočarstvu.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ističe da će, nakon završetka krize izazvane trenutnom epidemijom, obezbjeđivanje dovoljne količine hrane biti jedan od najvažnijih ciljeva koje Republika Srpska mora sebi da postavi.

- Svjedoci smo da se sada zatvaraju granice za ljude i određenu robu, a za nekoliko mjeseci može se dogoditi da budu zatvorene i za promet hrane. Zato moramo imati hranu za svoje potrebe, da bismo spremno prevazišli posljedice epidemije virusa korona u Srpskoj - rekao je Mićić.

U saopštenju se navodi da poljoprivredni podsticaji treba da olakšaju proljetnu sjetvu domaćim poljoprivrednicima.

Osim isplate podsticaja, Gradska uprava je s tim ciljem odobrila rad poljoprivrednih apoteka i prodavnica traktorskih dijelova i u ovom vanrednim uslovima.

Da bi bili smanjeni nepotrebni kontakti, poljoprivrednicima će biti omogućeno da se na 15 punktova u seoskim mjesnim zajednicama prijave za dobijanje regresiranog goriva koje obezbjeđuje Vlada Republike Srpske.