X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
25/03/2020 |  15:35 ⇒ 16:24 | Izvor: RTRS

Kompanija Alumina uplatila 94.000 KM za nabavku dva respiratora

Kompanija Alumina uplatila je sredstva za nabavku dva respiratora za potrebe zvorničkog zdravstva u cilju suzbijanja epidemije izazvane virusom korona. Kako je rečeno na današnjoj sjednici Upravnog odbora Alumine, radi se o iznosu od 94.000 KM, a ovi medicinski uređaji narednih dana biće isporučeni ЈZU bolnica u Zvorniku.
Alumina - Foto: RTRS
AluminaFoto: RTRS

- Nadamo se i vjerujemo da će ovi respiratori pomoći svima kojima oni budu potrebni. Svjesni smo koliko je izazova pred svima nama, a najviše pred zdravstvenim sistemom naše zemlje - poručeno je sa sjednice Upravnog odbora Alumine, koja je održana u prostorijama kompanije uz poštovanje svih propisanih zaštitinih mjera.

Članovi Upravnog odbora podržali su rad menadžmenta na preduzetim naporima kako bi se obezbijedio rad fabrike u izuzetno teškim uslovima, prije svega kad je u pitanju funkcionisanje proizvodnog procesa, ali plasmana gotovih proizvoda na svjetsko tržište, te snabdijevanju sirovinama potrebnim za odvijanje procesa proizvodnje

Upravni odbor je, takođe, podržao i mjere koje je menadžment kompanije donio na zaštiti zdravlja zaposlenih i očuvanju proizvodnog procesa, te pozdravili odluke institucija Republike Srpske koje se odnose na ublažavanje štetnih posljedica virusa korona na privredne subjekte u Republici Srpskoj. Kako je rečeno, za Aluminu je, u novonastalim prilikama, veoma važno što je došlo do odgađanja plaćanja poreza na dobit za prošlu godinu, kao i moratorijum na otplatu kredita Investiciono-razvojnoj banci u trajanju od tri mjeseca.

Kako smo već obavijestili javnost, privredno društvo Alumina suočava se sa posljedicima eskalacije korona virusa u regionu, Evropi i svijetu, posebno što je kompanija svojim proizvodnim programom, skoro u cijelosti naslonjena na inostrano tržište, tako da će mjere Vlade i drugih institucija Republike Srpske na pomoći privrednim subjektima mnogo značiti u poslovanju naše kompanije u ovakoj situaciji s obzirom da se, kad je “Alumina“ u pitanju, radi o značajnim finansijskim sredstvima.

Pored nabavke dva respiratora, iz Alumine je ovih dana upućena i određena količina dezinfekcionih sredstava za potrebe kazneno-popravnih ustanova u Foči, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Banjaluci, te Granične policije BiH. Riječ je o 70 litara rastvora za dezinfekciju podnih površina koji u sebi sadrži natrijum hipohlorit, zatim 35 litara rastvora za dezinfekciju ruku i šest laboratorijskih menzura.

Takođe Alumina je uputila i dopis Republičkom štabu za vanredne situacije Srpske izražavajući spremnost da, u skladu sa svojim proizvodnim mogućnostima, obezbijedi određene količine dezinfekcionih sredstava koje bi bile na raspolaganju Republičkom štabu u ovoj situaciji.

Kompanija Alumina, kao jedan od najvećih kolektiva u Republici Srpskoj, je potpuno svjesna komponente društvene odgovornosti i očekivanja koja od nje ima lokalna, ali i šira društvena zajednica, a pogotovo u ovom trenutku kada se čitava planeta suočava sa globalnim problemom izazvanim virusom korona.