latinica  ћирилица
25/03/2020 |  15:41 ⇒ 15:45 | Autor: SRNA

Brnabić: Sa stručnjacima o rješavanju problema masovnog testiranja

Premijer Srbije Ana Brnabić poručila je danas da je cilj da se najpreduzimljiviji i najpametniji ljudi u državi uključe i pomognu u rješavanju problema masovnog testiranja stanovništva na virus korona, da bi se sa tim počelo što prije.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

- Razmatramo probleme koje imamo, prije svega koliko kapaciteta imamo u Srbiji za masovno testiranje, za uzimanja uzoraka i obrade testova. Želimo da zajedno uradimo dobra IT rješenja kako bismo na najbolji način kontrolisali taj proces, koji treba da bude otvoren i da svi dobijaju najbolje informacije - istakla je Brnabićeva na sastanku sa predstavnicima digitalne zajednice, IT i inovativnih kompanija i startapova.

Ona je rekla da očekuje da će već sutra moći značajno da se povećaju kapaciteti za testiranje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

- Pored Instituta "Torlak" i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, radimo na tome da se uključe i Klinički centar Srbije i Institut za javno zdravlje Niš - istakla je Brnabićeva.

Ona je dodala da se sa kineskim partnerima radi na tome da se opremi još jedna velika laboratorija koja može da obrađuje između 2.000 i 3.000 testova dnevno u Kliničkom centru Srbije.

Generalni direktor Inicijative "Digitalna Srbija" Nebojša Đurđević rekao je da su se članovi Inicijative, odmah nakon poziva premijera, okupili i razmotrili više ideja kako bi se riješio problem kapaciteta za masovno testiranje.

- S obzirom na to da se mora hitno reagovati, sada se može početi sa manuelnim protokolima koji će da koriste postojeće tehnologije, a onda bi se dodavala naprednija IT rješenja kojima bi se omogućila veća masovnost - naveo je Đurđević.

On smatra da se došlo do prilično dobrih ideja i konkretnih prijedloga kako to može da sa ostvari.

- Ključni su sljedeći koraci, radimo svi zajedno – privatni i javni sektor da bi se to implementiralo na najbolji način - zaključio je Đurđević.