latinica  ћирилица
25/03/2020 |  15:54 | Autor: SRNA

U Beogradu skoro polovina zaraženih

Skoro polovina potvrđenih slučajeva virusa korona u Srbiji su u Beogradu, čak 158, rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.
Beograd - Foto: RTRS
BeogradFoto: RTRS

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je do sada u 21 gradu u Srbiji potvrđen korona virus.

- U Nišu je 40, Valjevu 38. Ova dva grada su imali sličan broj, ali je velika razlika u njihovoj veličini. Novi Sad ima 21, Čačak 13 zaraženih osoba, Kragujevac 12, Ćuprija 10 - rekla je ona.

Tepavčevićeva je dodala da ostali gradovi imaju imaju jednocifrene brojke, među njima Kikinda, Vranje, Užice, Požarevac, Zaječar, Pančevo, Vrnjačka Banja, Sremski Karlovci, Leskovac...

Ona kaže da ukupan broj zaraženih nije značajno porastao.

- Јuče smo imali 21 na respiratoru, danas je taj broj 24. Najveći je broj potvrđene infekcije, ali nema mnogo sa teškom kliničkom slikom - rekla je ona.

Ona je istakla da je najvažnije da se ne dozvoli da ova infekcija uđe u zdravstveni sistem, te dodala da se većina zdravstvenih radnika, koja je oboljela, zarazila van zdravstvenih sistema.

Tepavčevićeva napominje da se još nije prešlo na masovno testiranje građana, ali da se registruje sve veći broj kontakata, odnosno osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim.