latinica  ћирилица
25/03/2020 |  16:42 ⇒ 16:59 | Autor: sputniknews.com

Putinove mjere za borbu protiv virusa korona (VIDEO)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio je da će sljedeća nedjelja na teritoriji cijele zemlje biti neradna za sve zaposlene, iako će apoteke, prodavnice, bolnice, gradski i međugradski previz, kao i ostale uslužne djelatnosti nastaviti sa radom.
Vladimir Putin (foto: Sputnik / Alekseй Družinin) -
Vladimir Putin (foto: Sputnik / Alekseй Družinin)

On je rekao da je ta mjera neophodna zbog širenja virusa korona.

- Ovo će doprinijeti da se smanje rizici od širenja virusa korona. Najvažnije je trenutno da svi ostanu kod kuće - istakao je Putin.



On je takođe naveo da Rusija trenutno izlazi na kraj sa virusom korona, ali da je zaraza svuda oko nje, te je teško u potpunosti spriječiti da virus prodre u zemlju.

Putin je takođe predložio i da se odloži glasanje za ustavne izmjene i dodao da će o novom datumu biti riječi naknadno.

Građani Rusije, budite disciplinovani

Ruski predsjednik pozvao je građane da budu disciplinovani i odgovorni, te da je najbezbjednije danas ostati kod kuće.

- Sve mjere po pitanju borbe protiv virusa daće rezultat ukoliko budemo ujedinjeni - rekao je on.

Takođe je naveo i da bi građani trebalo sa velikom ozbiljnošću da se odnose prema savjetima stručnjaka kako bi se sačuvali od ove bolesti.

Pomoć porodicama i građanima

Rusija će u vidu podrške porodicama sa djecom u naredna tri mjeseca isplatiti po 5.000 rubalja za svako dijete do tri godine, saopštio je Putin.

Takođe je rekao da će nezaposlenima biti uvećan iznos socijalne pomoći sa 8.000 na 12.130 rubalja.

- Ekonomija Rusije, kao i ekonomije drugih zemalja, zbog virusa korona prolaze kroz katastrofalan period. Potrebno je podržati one koji se susreću sa gubitkom posla - dodao je on.

Putin je naveo i da će svim građanima kojima primanja budu pala na ispod 30 odsto od realnih biti omogućen moratorijum na isplate kredita.

Za stabilizaciju ekonomske situacije potrebne dodatne mjere

Putin je istakao da je za stabilizaciju ekonomske situacije, u okviru koraka za podršku ekonomije, preduzeća i građana, predložio sljedeće mjere:

- Da bi se spriječilo širenje virusa korona, naredna nedjelja proglašena je neradnom i plaćenom. Sve službe za obezbjeđivanje uslova za život, uključujući transport, organe vlasti, medicina, nastaviće da rade.

- U narednih šest mjeseci sve socijalne isplate i naknade produžuju se bez davanja potvrda.

- Sve isplate veteranima i učesnicima rata u vezi sa 75. godišnjicom Pobjede treba da se izvrše u aprilu.

- Isplate prema bolničkim listama treba da se izračunavaju po stopi od najmanje jedne minimalne zarade mjesečno.

- Naknade za nezaposlene moraju biti izjednačene sa minimalnom zaradom.

- Za podršku porodicama sa djecom koja imaju pravo na dječiji dodatak, u naredna tri mjeseca biće isplaćeno 5.000 rubalja za svako dijete do tri godine.

- U slučaju pada mjesečnog dohotka za više od 30 odsto, građaninu se mora odložiti servisiranje potrošačkih i hipotekarnih kredita.

- Malim i srednjim preduzećima treba odobriti odlaganje plaćanja poreza na šest mjeseci, osim PDV-a.

- Vlada i Centralna banka treba da predlože i preduzmu dodatne mjere za održivi razvoj realnog sektora privrede, uključujući državne garancije.

- Sve isplate prihoda u vidu kamata i dividendi koje idu u inostranstvo treba oporezovati po stopi od 15 odsto.

- Kamate i prihodi od bankarskih depozita i ulaganja u dužničke hartije u vrijednosti od više od milion rubalja oporezovaće se po stopi od 13 odsto.

- Smanjiće se premije osiguranja na 15 odsto za plate veće od minimalne zarade, prije svega za radnike malih i srednjih preduzeća.

- Biće uveden šestomjesečni moratorijum na stečaj preduzeća u teškoj situaciji, stečajni postupak treba da bude srazmjeran i neopterećujući.

- Treba obezbijediti mehanizam za produženje kredita individualnim preduzetnicima u sektorima pogođenim epidemijom virusa korona.

Putin je takođe pozvao građane da poštuju preporuke za sprečavanje širenja virusa korona i da se ponašaju odgovorno prema sebi i svojim porodicama.

Prema posljednjim podacima, ukupan broj oboljelih od Kovid-19 u Rusiji je 658 (od kojih je 410 u Moskvi), 29 je ozdravilo, a 122.000 ljudi nalazi se pod nadzorom.