latinica  ћирилица
25/03/2020 |  18:31 ⇒ 18:32 | Autor: SRNA

Brčko: Nema novih slučajeva zaraze, u izolaciji 976 lica

U Brčkom nema novih slučajeva zaraze virusom korona, a u izolaciji je 976 lica, rekao je danas šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi distrikta Akif Pezerović.
Bolnica Brčko - Foto: RTRS
Bolnica BrčkoFoto: RTRS

Pezerović je na konferenciji za novinare rekao da su testirana 22 lica, te da su dva testa bila pozitivna, 18 je negativnih, dok se za dva čekaju rezultati.

- Imamo dva lica pod nadzorom sa blagim respiratornim simptomima. Za jedno lice je urađen brzi test na sezonski grip i on je pozitivan. Ljekar mu je propisao terapiju i uzeo bris da bi bio urađen test i na virus korona. Za drugo lice je mobilni tim dao preporuke o ponašanju. Sva ostala lica pod ljekarskim nadzorom su bez respiratornih simptoma - istakao je Pezerović.

On je naveo da je počela masovna nabavka medicinske i zaštitne opreme koja obuhvata 300.000 rukavica, zaštitnih kapa i ostalih zaštitnih sredstava.

- Najveća pošiljka u vezi je sa Kinom, treba da dođe preko Beograda, i to je rađeno zajedno sa vlastima Srbije. U najbržem mogućem roku biće nabavljen i CT aparat. Pokrenuti su postupci za nabavku pokretnog RTG aparata i pet respiratora. Isto toliko respiratora očekujemo da dobijemo iz donacije UNDP-a, a pokrenućemo postupak za nabavku još 10 - rekao je Pezerović.

On je dodao da se razmatra i nabavka posebnog uređaja za testiranje na virus korona.

Šef Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić podsjetila je da se testiraju samo lica koja su bila u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom i imaju simptome.

- Mogli bismo ići na testiranje svih koji su u izolaciji, ali samo ako bismo ovdje imali akreditovanu mikrobiološku laboratoriju. Za sada to nemamo. Moramo da testiramo strogo prema indikacijama - napomenula je Nikolićeva i dodala da građani nemaju razloga za strah ako se pridržavaju svih preporuka.

Šef Inspektorata Brčko distrikta Damir Bulčević rekao je da je danas pušteno u rad pet objekata koji su juče bili privremeno zatvoreni zbog dezinfekcije, jer je u njima boravila osoba koja je prekršila izolaciju, a za koju je utvrđeno da je negativna na novi virus.

Bulčević je naveo da je zbog dezinfekcije privremeno bila zatvorena i zgrada u kojoj stanuju dvoje lice pozitivnih na virus korona.

- Izdali smo još 15 rješenja o samoizolaciji licima koja su bila u kontaktu sa licem koje je prekršilo izolaciju - dodao je Bulčević.

On je rekao da se smanjuje broj ulazaka u BiH i da je danas na graničnom prelazu u Brčkom ušlo 28 lica, od kojih tri sa prebivalištem u distriktu, 17 u Republici Srpskoj, a ostala u Federaciji BiH.