X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
25/03/2020 |  21:49 ⇒ 26/03/2020 | 07:28 | Izvor: RTRS

Specijal: Opravdane oštrije mjere kontrole lica u izolaciji (VIDEO)

Oštrije mjere kontrole lica u izolaciji i znatno veći obuhvat testiranih su potpuno opravdane, istakli su u našem Specijalu načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC-a Antonija Verhaz i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.
Emisija Specijal - Foto: RTRS
Emisija SpecijalFoto: RTRS

Lukač je potvrdio i da su za šestoro lica koja su prekršila mjere izolacije podneseni izještaji tužilaštvima.

Demantovao je informacije o potpunoj blokadi Banjaluke koja bi navodno podrazumijevala da prodavnice i apoteke rade samo jedan dan u sedmici.

- Sve ono što mogu da zakače na portalima i mrežama, a što nisu čuli od zvaničnih institucija poput Republičkog štaba najverovatnije nije istina i da neko pokušava da šiti laž ili, u ovom slučaju, šalu jer je pomenut prvi april, a rano su počeli da se šale i na taj način - naglasio je Lukač.

Doktorka Verhaz posebno značajnim smatra savjete koje naši ljekari svakodnevno dobijaju od srpsko-kineskih timova iz Beograda.

- To su informacije o organizaciji. Naše kolege često imaju konferencije o slučaju. Kad imaju težak slučaj pa da se vide druga mišljenja i da se razmjene prijedlozi liječenja - istakla je ona.

Verhaz je izjavila je da je na klinici trenutno 31 pacijent zaražen virusom korona, od kojih je desetak sa teškom kliničkom slikom, a jedan na respiratoru.

Ona je navela da broj hospitalizovanih varira svakodnevno, jer se neki otpuštaju, a novi se primaju.

Verhaz je napomenula da ovo nije prva epidemija sa kojom se susreće Klinika i podsjetila na pandemiju 2009. godine, a poslije toga još neke, te naglasila da se u takvim situacijama prave planovi o daljem funkcionisanju.

Naglasila je da je veoma značajna epidemiološka mjera o zabrani kretanja lica u izolaciji.

Cilj je - bolje spriječiti, nego liječiti - istakla je Verhaz.

Za najavljenu mjeru velikog opsega testiranja, koje je već uvedeno u Srbiji, Verhaz je rekla da je dobra jer se testiranjem markiraju i izdvajaju lica koja šire virus, a koja imaju blagu kliničku formu ili nemaju simtome.

Ona je dodala da će za to biti nabavljeni posebni aparati koji omogućavaju da se na dnevnom nivou obradi mnogo uzroaka, oko 200, što je odlično.

O trajanju testiranja, Verhaz je rekla da je to je moderna, skupa, sofisticirana metoda, da se pretežno radi u grupama i mikrobiolozima je potrebno sedam do osam sati.