latinica  ћирилица
26/03/2020 |  07:26 ⇒ 12:48 | Autor: SRNA

Navršeno 28 godina od zločina nad srpskim civilima u Sijekovcu

Danas se navršilo 28 godina od ratnog zločina nad 46 srpskih civila u Sijekovcu, kod Broda, koji su počinile regularne oružane snage iz Hrvatske i paravojne bošnjačko-hrvatske jedinice iz BiH.
Sijekovac - Foto: RTRS
SijekovacFoto: RTRS

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je Srni da ove godine nema organizovanog obilježavanja s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju.

- Prema odluci Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, a na osnovu zaključka Vlade Republike Srpske od 10. marta u vezi sa epidemiološkom situacijom u Republici Srpskoj, neće biti organizovanog obilježavanja - naveo je Vidić.

Prema njegovim riječima, danas će sveštenik služiti molitvu uz ograničen broj prisutnih, nakon čega će delegacija koju će činiti načelnik opštine Brod Ilija Јovičić i predstavnici Boračke organizacija položiti vijence.

Vidić je podsjetio da su članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu.

On je istakao da je nad Srbima u Sijekovcu počinjen stravičan zločin, zvjerski je ubijeno 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

Vidić je rekao da je najmlađa žrtva bio dječak od 17 godina, a najstarija muškarac od 77 godina.

- Za samo sat vremena ubijeno je devetoro Srba, među kojima najviše iz porodica Milošević i Zečević. Najmlađa žrtva bio je Drago Milošević /17/, a najstarija Vaso Zečević /77/. U Sijekovcu je zapaljeno 15 kuća, kao i Crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije - rekao je Vidić i pozvao vjerni srpski narod da kod svojih kuća ili u hramu prisluže svijeće za novosijekovačke mučenike.

On je zahvalio svima koji su prethodnih godina dolazili na obilježavanje godišnjica stradanja Srba u Sijekovcu, ističući da je ove godine potrebno pridržavati se svih naredbi i uputstava nadležnih institucija u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona.

Vidić je naveo da je mart za Srbe u Brodu bolan i veoma tužan mjesec i da je 3. mart u istoriji Broda upisan kao dan kada su Srbi sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod 1992. godine bili izloženi otvorenoj agresiji iz Hrvatske.

- Tog dana je iz Slavonskog Broda preko mosta u Brod prešao veliki broj dobro naoružanih hrvatskih vojnika sa teškim naoružanjem. Napad na srpsko stanovništvo počeo je na glavnom putu Brod-Derventa, odnosno u Stadionskoj ulici, kada su hrvatsko-muslimanske vojne snage zajedno sa 108. brigadom Zbora narodne garde zauzele centar grada - ukazao je Vidić.

On je podsjetio da o prelasku hrvatske vojske preko mosta u Brod postoje sačuvani video-snimci koji su uvršteni u dokumentarni film "Od stradanja do slobode Broda".

Prema izjavama i dokumentima kojima raspolaže Boračka organizacija Brod, 3. marta 1992. godine u Bosanskom Brodu održan je sastanak predstavnika tri naroda, odnosno političkih vođa stranaka koje su imale odbornike u lokalnoj skupštini.

Cilj sastanka bio je da se smire tenzije izazvane sprovođenjem bošnjačko-hrvatskog referenduma, a tadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Bosanski Brod Mihajlo Srijemac predložio je rješenje o smirivanju napete situacije.

Po povratku kući, u 16.40 časova sa područja brodskog naselja Mahala, Srijemca su, pucajući iz vatrenog oružja, ranili pripadnici hrvatsko-muslimanskih paravojnih jedinica, potpomognuti snagama HOS-a iz Slavonskog Broda.

Preživjeli svjedoci tog vremena opisuju da je nastavljeno zastrašivanje lokalnog srpskog stanovništva fizičkim maltretiranjem, pljačkama i odvođenjem u logore.

Napad na Brod 3. marta bio je uvod za najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca dogodili na području ove opštine.