latinica  ћирилица
26/03/2020 |  09:49 | Autor: SRNA

HNS: Smjena kriznog štaba FBiH politički obračun po cijenu života

Hrvatski narodni sabor /HNS/ BiH zatražio je danas da hitno bude izmijenjena Odluka Vlade Federacije BiH na osnovu koje je imenovan novi Krizni štab federalne civilne uprave, ocjenjujući da su "bošnjački politički predstavnici samovoljno donijeli odluku usred krize koja je u potpunosti zaokupila društvo po cijenu zaštite života građana BiH".
HNS (Foto: hnsbih.ba) -
HNS (Foto: hnsbih.ba)

Iz HNS-a navode da su jednostranom odlukom, bez znanja svih nadležnih institucija, te bez najave i konsultacija s Ministarstvom pravde, Ministarstvom finansija i Kancelarijom za zakonodavstvo, bošnjački politički predstavnici samovoljno donijeli odluku usred krize koja je u potpunosti zaokupila društvo po cijenu zaštite života građana BiH.

- Dokazana nekompetencija nadležnih zvaničnika koji su proglasili raspuštanje saziva Kriznog štaba, a kojoj posljednjih dana svjedoči cijela regija, kao i moralna i društvena neodgovornost, te lično nepridržavanje uputstvima upućenim građanima BiH, još su jedan dodatak političkom ponašanju koje, u trenutku kada su stabilnost i saradnja imperativ, ozbiljno narušava uspješno vladanje trenutnom epidemiološkom situacijom - saopšteno je iz HNS-a.

HNS je upozorio da nije vrijeme za političke obračune koje "uporno bošnjački politički
zvaničnici iniciraju prema Hrvatima".

- Apelujemo na razum i zaštitu svih stanovnika, te ističemo da je naša primarna odgovornost osiguravanje opstanka zdravstvenog sistema na prostoru cijele FBiH. Imajući ovo u vidu, snažno osuđujemo ponašanje bošnjačkih političkih predstavnika koji u trenucima najveće globalne krize s kojom se svijet suočava u savremenoj istoriji koriste sva sredstva za neprimjerene političke obračune - navodi se u saopštenju HNS-a.

Iz HNS-a ističu da nema mjesta za one koji se u ovim vanrednim vremenima umjesto zdravljem i zaštitom građana bave ličnim političkim dobitkom, te prenošenjem nadležnosti pri donošenju ključnih odluka, izuzimajući političke partnere u vlasti, uz pogrešno raspoređene prioritete, na političkim funkcijama.

HNS upozorava bošnjačke zvaničnike da nije vrijeme za jednostrane poteze, ni donošenje samovoljnih odluka koje će za posljedicu imati direktno ugrožavanje života svih naroda u BiH za vrijeme trajanja ove krize.

- Prenošenje nadležnosti pri donošenju ključnih odluka, kao u ovom slučaju, smatramo nedopustivim ponašanjem. Poštujući Ustav, sistem i zakonodavstvo BiH, HNS apeluje i poziva nadležne na svjesno i odgovorno donošenje odluka u ovim teškim trenucima za sve stanovnike BiH - poručili su iz HNS-a.

Premijer FBiH fadil Novalić smijenio je juče poslije podne Krizni štab FBiH i imenovao novi, obrazlažući to neefikasnošću rada Kriznog štaba.