latinica  ћирилица
26/03/2020 |  12:17 ⇒ 12:17 | Autor: sputniknews.com

Odluka o zatvaranju tri grada u naredna 24 časa

Ljekari u Srbiji su rekli da još ne treba zatvarati tri grada Beograd, Niš i Valjevo, koji su najveće žarište korona virusa, a ta mjera će biti sagledana u naredna 24 sata, kaže savetnica predsjednika Srbije za medije Suzana Vasiljević.
Vojska Srbije (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije) -
Vojska Srbije (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Smatra da će nove mere ako ne danas, biti saopštene sutra, ali da joj nisu poznati detalji.

Ona je u uključenju za TV Prva rekla da je predsjednik Aleksandar Vučić juče na sastanku oba krizna štaba kojem je prisustvovala i predsjednica Vlade Ana Brnabić, pitao srpske ljekare da li je potrebno da dođe do zatvaranja ova tri grada.

- Rekli su "još uvijek ne, vidjećemo u sljedeća 24 sata". Mislim da će, ako ne danas, onda u toku sutrašnjeg dana nove mjere biti saopštene. Da li će one one podrazumijevati potpuno zatvaranje ova tri grada ili dijelova grada, ne znam, jer se situacija mijenja bukvalno iz sata u sat - rekla je Vasiljević.

Navela je da bi eventualno takve mjere podrazumijevale da ne postoji putni transport civila između tih gradova, da ne može da se izađe niti uđe u te gradove.

To su, dodaje, mjere koje su bile i u Kini.

- To je nešto što je jedina sigurna varijanta da se zaraza neće širiti po cijeloj zemlji - kaže Vasiljević.
Pretpostavlja da bi, dodaje, u slučaju takvih mjera za tri grada bio omogućen normalan transport prehrambenih proizvoda i medicinske opreme.