X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
26/03/2020 |  12:33 ⇒ 12:36 | Izvor: TANЈUG

Usporava virus u Italiji, naredni dani ključni

Usporavanje širenja virusa Kovid-19 u Italiji dobar je pokazatelj i stručnjaci očekuju da će vrhunac epidemije u toj zemlji biti ove sedmice stoga su naredni dani ključni u borbi s virusom korona u toj zemlji.
Virus korona u Italiji (Foto: Backgrid) -
Virus korona u Italiji (Foto: Backgrid)

Italija, prva država u Evropi koja je uvela drastične mjere karantina na cijeloj teritoriji u cilju sprečavanja širenja virusa korona, pojačala je kontrolu na ulicama, uz sve veća ograničenja i kazne za prekršioce.

- Ova sedmica i nekoliko dana nakon toga su odlučujući pošto je to vremenski period kada bi mjere koje je uvela italijanska vlada prije 15-20 dana trebalo da daju rezultate, te se očekuje da vidimo da kriva (novooboljelih) pada brže narednih pet do šest dana, a i broj smrtnih slučajeva nekoliko dana kasnije - izjavio je pomoćnik generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Ranijeri Guera za italijanski radio Kapital.

Prema njegovim riječima, usporavanje u rastu novih slučajeva zaraženih "izuzetno je pozitivan faktor", u pojedinim regionima Italije smatra da je blizu pad krive, tako da bi "vrhunac mogao biti ove nedjelje", prenosi izvještač Tanjuga iz Đenove.

U Italiji se broj novih slučajeva i smrtnost od posljedica virusa Kovid-19 svakodnevno saopštavaju u 18 časova, a prema jučerašnjim podacima, četvrtog dana u nizu zabilježen je pad broja novooboljelih od virusa korona.

U nedjelju ih je bilo 3.957, u ponedjeljak, 3.780, u utorak 3.612, a u srijedu 3.491 novi slučaj zaraženih.