latinica  ћирилица
26/03/2020 |  13:23 ⇒ 14:09 | Autor: RTRS

Počinje podjela regresiranog dizel goriva

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske počinje sa podjelom regresiranog dizel goriva za 9.418 poljoprivrednih gazdinstava - korisnika podsticaja.
Regresirano gorivo - Foto: RTRS
Regresirano gorivoFoto: RTRS

Preuzimanje/kupovina regresiranog dizel-goriva počeće u ponedjeljak 30. marta i trajaće do 30. oktobra 2020. godine, saopšteno je iz Ministarstva.

Za finansiranje ove mjere Ministarstvo je rezervisalo najmanje 5,5 miliona KM.

U skladu sa Zaključkom Republičkog kriznog štaba, prvim obračunom su obuhvaćeni i korisnici koji nisu izvršili obavezu plaćanja protivgradne zaštite i prijavu doprinosa za 2019. godinu.

Spiskovi korisnika koji su obuhvaćeni prvim obračunom biće poslati svim lokalnim upravama u Republici Srpskoj i dostupni na internet stranici Ministarstvapoljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Poljoprivrednici mogu preuzeti ukupno 100 litara regresiranog dizel-goriva po hektaru obradive poljoprivredne površine upisane kao način korištenja u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Podsticaj za regresiranje dizel-goriva za izvođenje proljećnjih i jesenjih radova u poljoprivredi utvrđen je u iznosu od 0,60 KM po litri dizel-goriva.

Regresirano dizel-gorivo korisnici će preuzimati kod distributera koji su sklopili sporazum za distribuciju sa Ministarstvom.

Iz Ministarstva navode da će poljoprivredni proizvođači koji nisu obuhvaćeni prvim obračunom, biti obuhvaćeni sljedećim, ako izvrše obavezu ažuriranja sjetvenih površina u Registru poljoprivrednih gazdinstava (u APIF-u). Novi obračuni će se ažurirati svakih 10 do 15 dana.

Nosioci poljoprivrednih gazdinstava stariji od 65 godina, a koji nisu izvršili obavezu ažuriranja podataka u Registru, kako u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske ne bi napuštali svoje domove, imaju mogućnost da ovlaste mlađeg člana domaćinstva ili da se obrate najbližoj kancelariji Savjetodavne službe Ministarstva koje su raspoređene u sedam regionalnih centara širom Republike Srpske ili odjeljenjima/odsjecima za poljoprivredu lokalnih uprava na čijoj teritoriji su registrovani kako bi im oni pružili podršku za prijavljivanje u APIF-u.

Prijava površina u registru je osnov za obračun količina goriva po korisniku.