X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
26/03/2020 |  14:52 ⇒ 15:04 | Izvor: SRNA

Potpisan sporazum vrijedan dva miliona evra za nabavku medicinske opreme

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler i rezidentni predstavnik Razvojnog programa UN /UNDP/ u BiH Stelijana Nedera potpisali su danas u Sarajevu paket finansijske pomoći od 2.000.000 evra za hitne medicinske potrebe BiH u odgovoru na pandemiju virusa korona.
Јohan Satler i Steliana Nedera (Foto: Facebook) -
Јohan Satler i Steliana Nedera (Foto: Facebook)

Riječ je o prvom dijelu pomoći EU, a drugi dio u iznosu od 5.000.000 evra uslijediće uskoro i time će ukupna pomoć EU za hitne potrebe zemlje iznositi 7.000.000 evra, što će omogućiti nabavku respiratora, setova za testiranje i znatnih količina lične zaštitne opreme.

Zatler je u obraćanju podsjetio da je EU pomogla i nakon poplava koje su pogodile BiH 2014. godine, naglašavajući da je primarna briga zdravlje građana, ali i da prati ekonomske posljedice.

- Ono što je sada najvažnije - moraju se spasiti životi, ali i radna mjesta građana. Upravo putem društvene mreže Fejsbuk, što je prvi put i za mene, sa UNDP potpisujem prvi finansijski paket pomoći u vrijednosti od 2.000.000 evra za hitnu medicinsku pomoć, što se posebno odnosi na respiratore - rekao je Zatler.

Prema Zatlerovim riječima, u toku je nabavka 80 respiratora, te na hiljade setova testova za virus korona i zaštitne opreme.

- Ubrzo slijedi i 5.000.000 evra za istu svrhu. Više od 70.000.000 evra biće usmjereno na spasavanje radnih mjesta na način da se pomogne najugroženijim kompanijama čije poslovanje je preko noći obustavljeno u turizmu, transportu i drgum sektorima. Time naš ukupni paket pomoći iznosi 80.000.000 evra - naveo je Zatler ističući da se u ovom vremenu traže djela, a ne riječi.

Zatler je poručio građanima da ostanu kući i pridržavaju se uputstava vlasti, naglašavajući da je EU uz građane BiH.

Nedera je istakla da UN u BiH od trenutka proglašavanja vanrednog stanja radi na pružanju različitih tipova podrške partnerima u ovoj zemlji, kao dio odgovora na pandemiju virusa korona.

- Današnjim potpisivanjem sporazuma još jednom potvrđujemo snažno partnerstvo UNDP-a, EU i domaćih vlasti u odgovoru na krizu koju je izazvao virus korona. Mnogo toga možemo učiniti zajedno, kao što smo pokazali tokom i nakon poplava 2014. godine - rekla je Nedera.

Ona je napomenula da je ova UN ogranizacija u ovom trenutku fokusirana na nabavku neophodne medicinske opreme i materijala kako bi se obezbijedilo testiranje i tretman zaraženih lica, te omogućio nesmetan rad medicinskih radnika.

- Blisko sarađujemo sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom kako bi pribavljena medicnska oprema i materijal bili u skladu sa specifikacijama koje je preporučila ta organizacija. Istovremeno smo spremni da počnemo sa procjenom ekonomskih i socijalnih efekata pandemije virusa korona - rekla je Nedera.

Na osnovu te analize, napomenula je Nedera, biće definisane aktivnosti na ekonomskom oporavku u narednim mjesecima putem projekata koje sada finansira EU.