latinica  ћирилица
26/03/2020 |  16:51 ⇒ 17:02 | Autor: SRNA

Brčko: Pod nadzorom 966 lica, nema novozaraženih

U Brčkom se pod nadzorom nalazi 966 lica i, osim dva lica za koja je prije tri dana potvrđeno da su pozitivna na Kovid-19, za sada nema novih slučajeva zaraze, saopšteno je iz brčanskog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Komandant Kriznog štaba Brčko distrikta Siniša Milić rekao je danas na konferenciji za novinare da je prema preporuci Agencije za javne nabavke BiH, a po skraćenoj proceduri, pokrenuta nabavka CT aparata, te da je danas počela i procedura za nabavku aparata za testiranje na Kovid-19.

- Na taj način moći ćemo da vršimo trijažu. To je neophodan uslov da bismo uspostavili karantinski sistem za smještaj lica koja ulaze na prostoru Brčko distrikta iz inostranstva. Osobe koje su negativne, boravile bi 14 dana u posebnim prostorijama koje su obezbijeđene i za smještaj onih koji su pozitivni na virus korona - rekao je Milić.

On je dodao da je šatorsko naselje na stadionu Fudbalskog kluba "Јedinstvo" za sada prazno i da će se obezbijediti i objekat za smještaj lica koja krše samoizolaciju.

Šef Policije Brčko distrikta Goran Pisić rekao je da je u posljednja dva dana izvršeno 129 kontrola lica kojima su izdata rješenja o izolaciji i da su za tri lica podnesene prijave za procesuiranje, dok su za 10 lica podnesene prekršajne prijave zbog nepoštovanja policijskog časa.

- Izvršena je kontrola radnog vremena nad 158 objekata i izdat je jedan prekršajni nalog zbog prekoračenja radnog vremena. Slobode su lišena dva lica zbog sumnje da su počinila krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije - rekao je Pisić.

Sekretar brčanskog Crvenog krsta Denis Šehanović istakao je da ova organizacija asistira prilikom prevoza lica za koja se sumnja da su potencijalno zaražena, kao i da vrši nabavku i dopremanje hrane građanima koja su u izolaciji.

- Radimo i na upozoravanju građana da ostanu kod kuće, da smanje svoje kretanje i da se informišu u zdravstvenim ustanovama ukoliko osjete bilo kakve promjene u svom zdravstvenom stanju - naglasio je Šehanović.