X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
26/03/2020 |  20:38 | Izvor: SRNA

Kijev u petak zatvara granicu i za ukrajinske državljane u inostranstvu

Ukrajinska granica biće zatvorena za sve državljane Ukrajine koji se ne vrate u zemlju sutra do kraja dana, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski.
Vladimir Zelenski  (Foto:rferl.org) -
Vladimir Zelenski (Foto:rferl.org)

On je u televizijskom obraćanju poručio da će sutra do kraja dana biti zatvorena granica i da će biti obustavljen sav prevoz putnika.

Zelenski je podsjetio da je prije dvije sedmice pozvao sve državljane Ukrajine da se smjesta vrate u zemlju.

Prema riječima Zelenskog, većina Ukrajinaca se vratila u sopstvenoj režiji, dok je više od 80.000 njih u zemlju vraćeno avionima, vozovima i autobusima.

- Danas nemamo više vremena za čekanje. Suočeni smo sa teškim izborom između državljana koji su u inostranstvu i bezbjednosti 40 miliona građana u zemlji. Naša dužnost, kao države, je da se brinemo za svakog ukrajinskog državljanina - naglasio je Zelenski.

Zelenski je rekao da će se za one koji ne uspiju da se danas i sutra vrate u zemlju pobrinuti diplomatske misije u inostranstvu, javio je TASS.

Predsjednik Ukrajine napomenuo je da niko neće zaboraviti ni na jednog ukrajinskog državljanina koji ostane u inostranstvu.

- Postepeno ćemo vas vraćati iz inostranstva, ali u skladu sa epidemiološkom situacijom tamo gdje se nalazite, kao i mogućnošću da obezbijedimo sva neophodna sredstva i spremnošću zdravstvenog sistema za vašu obaveznu izolaciju - istakao je Zelenski.