latinica  ћирилица
27/03/2020 |  09:18 | Autor: SRNA

Mitropolit Hrizostom: Vrijeme kada treba biti odgovoran prema sebi i drugima

Njegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom pozvao je monahe, sveštenike i vjernike Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da se u vrijeme pandemije virusa korona odgovorno postave prema sebi i drugima, posebno apelujući da se pandemija ne dovodi u vezu sa vjerom i nevjerovanjem.
Mitropolit Hrizostom - Foto: RTRS
Mitropolit HrizostomFoto: RTRS

Mitropolit Hrizostom apelovao je da vjernici, sveštenstvo i monaštvo pokažu što više hrišćanske i srpske ljubavi, empatije i saosjećanja sa svima iz okruženja, onima koji su možda oboljeli, ali i prema onima koji nisu oboljeli.

- Svi smo mi, svako na svoj način, žrtve ove nevolje i nesreće koja nas je snašla. U nevoljama i bijedama nema razlike. Virus se širi i ne gleda ko je ko, i ko je kakav - naglasio je mitropolit dabrobosanski u pisanoj poruci.

Navodeći da je ovo vrijeme da se molitve Bogu u vrijeme vaskršnjeg posta pojačaju i umnože, mitropolit Hrizostom je poručio da je život Božiji dar i da ga treba sačuvati i Bogu, kada za to dođe vrijeme.

On je ponovio da će svi hramovi u Mitropoliji ostati otvoreni i biti bogoslužbeno aktivni, pri čemu će se voditi računa da se ispoštuju sva pravila i odluke nadležnih državnih, zdravstvenih i sanitarnih institucija po pitanju sprečavanje širenja virusa korona.

- Istovremeno, vjernicima čiju savjesnost i razumnost nikada nismo dovodili u pitanje, ostavljamo da sami odluče hoće li ili neće prisutvovati bogosluženjima, hoće li ili neće pristupiti Svetoj tajni pričešća - dodao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit dabrobosanski istakao je da se ne može vjernom narodu braniti da dolazi na bogosluženje, ali se od njih može i mora tražiti da poštuju pravila i standarde ponašanja u vanrednim okolnostima.

- Dakle, neka svako preuzme odgovornost na sebe – za sebe i druge, a posebno za svoje postupk - konstatuje se u mitropolitovoj pisanoj poruci.

Mitropolit dabrobosanski pozvao je vjernike da se pomole da se što prije pobijedi ovaj nevidljivi neprijatelj.

- Pomozimo u tome našim ljekarima, medicinskom osoblju i svima onima koji brinu za naše zdravlje, za naše opšto dobro. Pomolimo se Bogu za sve naučnike svijeta koji se trude da nađu vakcinu za ovu opasnu zarazu - naveo je u pisanoj poruci Njegovo preosveštenstvo mitropolit Hrizostom.