latinica  ћирилица
27/03/2020 |  15:11 | Autor: SRNA

Mjerama podrške sačuvati radna mjesta i preduzeća

 Veoma je značajno važno da u najkraćem roku budu kreirane mjere u Republici Srpskoj za podršku privrednim društvima koja imaju probleme u poslovanju zbog širenja virusa korona, a koje će se odnositi na april i čiji je cilj da budu sačuvana i radna mjesta i preduzeća, rekao je Srni portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević.
Privredna komora Republike Srpske  (foto:komorars.ba) -
Privredna komora Republike Srpske (foto:komorars.ba)

- Važno je da privrednici što prije znaju na koju vrstu podrške mogu da računaju kako bi mogli da prave planove poslovanja, s obzirom na to da procjene govore da će problemi u privredi biti mnogo veći u aprilu i narednih mjeseci - kaže Blagojević.

On je pozdravio mjere koje su juče najavili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, navodeći da Privredna komora očekuje da budu stavljene u zvaničnu formu.

- To su mjere koje se prvenstveno odnose na rješavanje problema sa kojima su se preduzeća suočila u martu. U stalnom smo kontaktu sa Vladom i drugim institucijama s ciljem kreiranja mjera za april i naredne mjesece. Situacija u privredni se usložnjava - istakao je Blagojević.

On je naveo da je u martu znatan broj preduzeća iz prerađivačke industrije smanjio proizvodnju, a neka su je obustavila, te će sada doći do dodatnog smanjenja i zatvaranja firmi jer im strani partneri otkazuju višegodišnje i višemilionske ugovore.

On je dodao da trenutna situacija potvrđuje koliko je važna domaća proizvodnja i mogućnost zadovoljavanja tržišta Srpske domaćim proizvodima.

- Za pohvalu je opredjeljenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da setom mjera utiče na povećanje obima sjetve. Na taj način stimulišu i domaće ratare i proizvođače sjemena, što će donijeti višestruku korist putem veće obrade zemljišta i povećanje proizvodnje. Dobra je i mjera da, osim registrovanih, budu podržani i manji proizvođači. Ovo treba da bude obrazac za podršku kompletnoj privredi Srpske - rekao je Blagojević.