latinica  ћирилица
27/03/2020 |  16:18 ⇒ 18:54 | Autor: SRNA

U Rusiji započeto kliničko testiranje još tri lijeka

Rusija je započela kliničko testiranje lijekova umifenovir, remdesivir i favipiravir u liječenju pacijenata zaraženih virusom korona, navedeno je u privremenim preporukama za prevenciju širenja, dijagnozu i liječenje oboljenja Kovid-19.

U dokumentu, koji je objavljen na internet stranici ruskog Ministarstva zdravlja, navodi se da su pomenuta tri lijeka među medikamentima koji se testiraju, te da bi se oni već danas mogli koristiti u liječenju pacijenata zaraženih virusom korona.

Pored toga, u dokumentu je naveden i prošireni spisak lijekova koji su dozvoljeni u liječenju oboljenja Kovid-19, a među njima su hlorokin, hidroksihlorokvin i tocilizumab, a na spisku su od ranije kombinacija lipinavira i ritonavira, kao i rekombinantni beta-1b interferon i rekombinantni alfa interferon, prenio je TASS.

- Analizom podataka kliničkog iskustva liječenja pacijenata sa atipičnom upalom pluća, koju izazivaju koronavirusi SARS i MERS, omogućeno je da se istakne nekoliko etiotropskih lijekova, čije se prepisivanje preporučuje u kombinaciji - ističe se u dokumentu.

U dokumentu se, međutim, naglašava da podaci koji su danas dostupni nisu dovoljni da bi se iznio konačan zaključak o efikasnosti liječenja.

- S tim u vezi, prepisivanje ovih lijekova može se izvršiti samo uz odluku medicinske komisije, koja se donosi u skladu sa procedurom, u uslovima u kojima je moguće otklanjanje potencijalnog rizika - dodaje se u preporuci.

Epidemija virusa korona počela je da se širi krajem prošle godine iz kineskog grada Vuhan. Svjetska zdravsrvena organizacija /SZO/ proglasila je 11. marta globalnu pandemiju, usljed sve većeg širenja zaraze.

Do sada je u svijetu novim virusom zaraženo 549.200 ljudi, od posljedica zaraze preminulo je više od 24.800.

U Rusiji je prijavljeno 1.036 slučajeva zaraze, preminulo je troje ljudi, a 45 pacijenata je izliječeno.