latinica  ћирилица
27/03/2020 |  17:34 | Autor: SRNA

Brčko: Nema novih slučajeva zaraze, pod nadzorom 1.015 ljudi

U Brčkom, osim ranije registrovana dva lica pozitivna na virus korona, nema novih zaraženih, a u izolaciji se nalazi 1.015 ljudi, saopšteno je iz Odjeljenja za zdravstvo Vlade distrikta.
Bolnica Brčko - Foto: RTRS
Bolnica BrčkoFoto: RTRS

Direktor Јavne ustanove "Zdravstveni centar Brčko" Nihad Šibonjić rekao je danas na konferenciji za novinare da je Centar završio sve pripreme za prijem svih vrsta pacijenata.

- Pacijente koji nisu sumnjivi na virus korona i dalje liječimo u glavnoj zgradi Bolnice. Zgrada Plućnog odjeljenja je u potpunosti ispražnjena i u njoj će biti smještena lica koja su pozitivna na novi virus, a kojima je potrebno bolničko liječenje, i tu smo tehnički pripremili spajanje 20 respiratora - naveo je Šibonjić.

On je istakao da je ispražnjena i zgrada Ginekologije, u kojoj će biti smještene osobe koje nisu pozitivne, a za koje se sumnja da su zaražene virusom korona.

Prema njegovim riječima, kapacitet je 60 ležajeva, a ginekološko odjeljenje premješteno je na hirurgiju i pedijatriju.

Direktor Opšte bolnice Brčko Dragan Stokić rekao je da se glavna zgrada Bolnice mora sačuvati od pojave virusa korone u njoj, jer bi se u suprotnom dogodio slom zdravstvenog sistema u distriktu.

- Svaka osoba koja uđe u Bolnicu, hitnu ili bilo koje odjeljenje mora da odgovori i potpiše svoje odgovore na nekoliko pitanja iz epidemiološke ankete. Vršimo kontrolu i na samom ulazu u zgradu Bolnice - pojasnio je Stokić.

Direktor brčanskog Doma zdravlja Borislav Đulabić rekao je da su preventivne mjere preduzete i u toj zdravstvenoj ustanovi, da bi odvojeno bili tretirani pacijenti bez zaraze i potencijalno zaraženi.

- Formirani su mobilni timovi koji odlaze na adresu i vrše pregled pacijenta i na osnovu tog pregleda dalje postupaju. Ukoliko je potrebno dalje ispitivanje ili liječenje ti pacijenti se, pod posebnim režimom, upućuju na dalje testiranje, tretiranje i dijagnostikovanje - naveo je Đulabić.