latinica  ћирилица
27/03/2020 |  17:57 | Autor: SRNA

Demokratske institucije zemalja članica da i dalje rade efikasno

Predstavnici OEBS-a uputili su pismo u kojem pozivaju zemlje članice ove organizacije da se pobrinu da njihove demokratske institucije i dalje rade efikasno, da nacionalne manjine i ugrožene grupe stanovništva uživaju adekvatnu zaštitu, uz poruku da diskriminacija i mržnja neće biti tolerisane, saopšteno je iz Misije OEBS-a u BiH.
Sjedište OEBS-a u Beču - Foto: Wikipedia
Sjedište OEBS-a u BečuFoto: Wikipedia

- Svijet u cjelini suočava se sa do sada neviđenom prijetnjom po zdravlje stanovništva, ekonomiju i društvenu koheziju, zbog rapidnog širenja virusa korona. Uprkos preventivnim mjerama, veliki broj zemalja našeg regiona trpi ogromne gubitke i žali za ljudima koji su umrli zbog posljedica ove bolesti", navodi se u pismu.

U pismu se poziva na solidarnost među državama članicama kao jednu od osnovnih vrijednosti ove organizacije.

- Sada moramo raditi zajedno da bismo zaštitili naše stanovništvo i zaustavili dalje širenje ove pandemije. Zaštita života ljudi je prioritet prvog reda - napominje se u pismu.

Dodaje se da preventivne mjere treba da budu proporcionalne, privremene i usklađene sa vladavinom zakona i međunarodnim obavezama.

Navodi se i da je prijeko potrebno zaštititi žene i ostale osobe izložene riziku od nasilja u porodici, jer ta opasnost raste u okolnostima zatvorenosti i osjećaja nesigurnosti u društvu.

Ističe se da je neophodno obezbijediti transparentnost u informisanju javnosti, zaštititi pristup informacijama i njihov slobodan protok, te omogućiti novinarima da slobodno izvještavaju o pandemiji, jer je uloga medija ključna u pružanju važnih informacija građanima i borbi protiv širenja lažnih vijesti o zdravstvenoj krizi.

- Potrebno je poštovati privatnost pojedinca. Sada je vrijeme da budemo jedinstveni. Prijetnja koju predstavlja virus korona je univerzalna - ističu čelnici OEBS-a i zbog toga se pridružuju generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu u pozivu na globalni prekid ratnih dejstava.