latinica  ћирилица
27/03/2020 |  18:25 ⇒ 19:57 | Autor: B92

Vučić: Čekaju nas teške nedjelje (VIDEO)

Ukupan broj hospitalizovanih je 302, a oporavile su se 42 osobe od virusa korona, naveo je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić i Brnabić (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Vučić i Brnabić (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Na početku svog obraćanja Vučić je naveo broj osoba koje su umrle u Evropi tokom današnjeg dana, a posebno je naglašena Italija u kojoj je u posljednja 24 sata umrlo 969 osoba.

- Po brojevima koje vidite nećemo biti u zavidnoj situaciji u nedjeljama koje dolaze. U naredna tri dana počinje obimnije testiranje, a nama su bolnice sve punije - navodi Vučić.

 Vučić je izjavio da je broj preminulih od virusa korona osam i time demantovao tvrdnje medija da je muškarac u Šapcu 25. marta preminuo od posljedica zaraze virusom korona.

- Mi nemamo potvrdu da je čovek umro od virusa korona - rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima uskoro će u bolnice stizati 200 i više ljudi.

- Mi tu ne možemo mnogo da uradimo, sem da molimo narod da ostaje u kućama - objašnjava Vučić.

 Predsjednik Vučić navodi da za respiratore više nije garancija ni da su plaćeni, jer se prodaju onima koji nakon potvrđenog dogovora ponude višu cijenu. Ipak, u narednih 10 do 12 dana čekuju se nove isporuke respiratora u Srbiju.

- Svaki respirator može da spasi tri ili četiri života - rekao je Vučić.

Na optužbe Crne Gore da je Srbija otela tri respiratora Vučić kaže: Nismo nikome oteli respiratore, ali spremni smo da poklonimo tri respiratora, ne moraju da plate.

- Neće biti težih mjera i zatvaranja gradova, ali približavamo se danu kada ćemo imati i do 30 mrtvih dnevno - rekao je Vučić.

U gerontološke centre nije ušla korona, navodi predsjednik Srbije kao dobru vijest i navodi da je to uništilo Italiju i Španiju.

Najpogođeniji su i dalje oni sa hroničnim bolestima i stariji.

- Moja molba građanima Srbije je da ne izlaze iz kuće, to ću bezbroj puta da ponovim, to je jedini način da sačuvate sebe i svoje bižnje -  ponovio je predsjednik Srbije.

Brnabić: Očekujemo da kapaciteti budu 7.000 testova

- Nalazimo se u sred borbe sa virusom korona, čekaju nas dvije ključne kritične nedjelje - kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona navodi da mjere zabranje kretanja starijima od 65 godina u urbanim, i od 70 u ruralnim sredinama daje rezultate.

- Svi kontakti moraju biti svedeni na aspolutni minimum - objašnjava premijerka Srbije kako je potrebno da se svi građani ponašaju u narednim nedeljama.

Brnabićeva navodi da ne uvode dodatne mjere, ali je pravac ofanziva provi virusa. Kako navodi Srbija sada ulazi u sada borbu na tri načina, a prije svega mnogo masovnije testiranje.

- Mi smo donijeli odluku da Trorlak nije jedina, već će i ostale laboratorije biti referentne laboratorije za testiranje. Zato smo u posljednjih 48 sati pustili Institut za javno zdravlje Niš i Klinički centar Srbije -  kaže Brnabićeva.

Od sutra 2.500, a očekuje se da se da kapaciteti budu 7.000 testova i mnogo više brzih testova u narednom periodu.

Stevanović: Borba svih nas

- Ovo je borba svih nas - navodi direktor Infektološke klinike u Beogradu dr Goran Stevnović.

On navodi da su nam neophodne privremene bolnice, jer takvi kapaciteti u zdravstvu ne postoje nigde u svijetu.

- Nemojte čekati 3, 5, 7, 10 dana da prođe samo od sebe. Vjerujte mi da neće, doći ćete sa težom kliničkom slikom - objašnjava on.