latinica  ћирилица
27/03/2020 |  21:37 | Autor: SRNA

Kovačević: U Izraelu nema zaraženih državljana BiH

U Izraelu je trenutno 3.035 zaraženih virusom korona, 49 je u teškom stanju, dok je 10 umrlo, a među njima, srećom, nema državljana BiH, izjavio je ambasador BiH u toj zemlji Duško Kovačević.
Duško Kovačević (Foto: ambasadabih.pl) -
Duško Kovačević (Foto: ambasadabih.pl)

On je naveo da u Izraelu nema mnogo državljana BiH.

- Ima ih nekolicina, sa njima sam u kontaktu i što se tiče s njihove strane nema nikakvih specijalnih zahtjeva. Interesujem se za njihovo zdravlje, kakva je situacija, ali, u suštini, oni su svi u ovom trenutku dobro - rekao je Kovačević za ATV.

On je naveo da je prije dva dana i Izrael uveo zabranu kretanja svim građanima, te je dozvoljen odlazak u nabavku, apoteku i kretanje 100 metara od adrese stanovanja, tako da na ulicama gotovo nema nikoga.

- Što se tiče ambasada i diplomatskog kora, mi se možemo kretati, s obzirom na to da imamo i diplomatski imunitet. Međutim, većina, a mislim čak sve diplomate se pridržavaju ovih mjera - istakao je Kovačević.

On je dodao da je sljedeća mjera totalno zatvaranje države i ograničavanje kretanja, ukoliko u naredna dva dana, ne dođe do smanjenja broja zaraženih virusom korona.

Kovačević je naveo da je do sada bez posla ostalo oko milion ljudi.

Ambasador BiH u SAD Bojan Vujić za ATV kaže da su škole, ugostiteljski objekti, uslužne djelatnosti zatvoreni, a avioni prizemljeni, te da, takođe, među zaraženima nema državljana BiH.

- Moram da kažem da smo svakodnevno u kontaktu sa jako puno građana BiH koji su sticajem okolnosti ostali ovdje u Americi. Stejt department je objavio da će svi oni kojima ističe viza imati priliku da je produže preko interneta, tako da neće biti nikakvih problema, s obzirom na to da mnogo građana trenutno ne može da se vrati u BiH - naglasio je Vujić.

Ambasador BiH u SAD kaže da prati dešavanja u Republici Srpskoj i da ima samo riječi hvale za rukovodstvo Srpske kako je reagovalo u trenutnoj situaciji.