latinica  ћирилица
28/03/2020 |  08:17 ⇒ 10:21 | Autor: Nezavisne

Poljoprivrednici zadovoljni mjerama Vlade za podsticanje sjetve

Poljoprivrednici iz Republike Srpske pozdravili su mjere Vlade Srpske odnosno Republičkog štaba za vanredne situacije, koje, između ostalog, obuhvataju i dodatni regres za nabavku domaćeg sjemena u visini od 50 odsto od njegove cijene.
Sjetva - Foto: RTRS
SjetvaFoto: RTRS

Poljoprivrednici ocjenjuju da bi sjemena iz Srpske proizvedena u našim agroklimatskim uslovima trebalo da ispolje svoj sjemenski potencijal na najbolji način.

- Znam da je domaći hibrid kukuruza BL43 apsolutno u rangu sličnih hibrida stranih kuća. Što se tiče sjemena koje imamo, po mojim saznanjima, mislim da je u pitanju sjeme kukuruza, nešto pšenice, te nešto povrtnih vrsta - kaže Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

On je pozdravio i ostale mjere vlasti u Srpskoj čiji je cilj da se u većem obimu zasiju obradive površine, uključujući i onu koja se odnosi na nabavku sjetvenih paketa povrća za oko 9.000 gazdinstava.

I Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske, uvjerio se da je domaće sjeme kukuruza bolje od uvoznog.

- Koristio sam banjalučki hibrid kukuruza i ispostavilo se da je imao najveći prinos. Godina je bila sušna, ali ju je naš domaći hibrid najbolje izdržao - kaže Mastalo, koji dodaje da je slična situacija i sa sjemenskim krompirom, te ističe da je uvjeren da će povrtari zasaditi mnogo više povrća nego ranije.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske, ističe da ova situacija potvrđuje koliko je važna domaća proizvodnja.

- Za svaku pohvalu je opredjeljenje resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske da se na ovakav način stimulišu domaći ratari i proizvođači sjemana. Na taj način imaćemo višestruke pozitivne efekte. Dobra je i mjera da se podrže i manji proizvođači, koji su zainteresovani za ovaj vid proizvodnje. Ovakvi oblici podrške treba da budu obrazac za podršku kompletnoj privredi Republike Srpske - rekao je Blagojević.

Kako je u petak saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica širenja novog virusa korona preusmjerili su 2,2 miliona KM kreditnih sredstava tekućeg IFAD Projekta unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima da bi se podstaklo omasovljenje poljoprivredne proizvodnje.

Cilj te mjere je uspostavljanje prehrambene bezbjednosti širom Republike Srpske putem podjele sjemenskih paketa za potrebe malih poljoprivrednih gazdinstava.

- Ministarstvo će finansirati cijeli iznos paketa da bi se podstakla proizvodnja što većih količina poljoprivrednih proizvoda za vlastite potrebe. Paketi podrške sadrže đubrivo, sjemena i sjemenski materijal osnovnih povrtarskih kultura. Mjerom podjele besplatnih paketa u vrijednosti od oko 250 KM planirano je da se obuhvati 9.000 malih poljoprivrednih gazdinstava - kažu iz ovog ministarstva.

Iz lokalnih zajednica, takođe, redovno šalju poljoprivrednicima sve relevantne informacije, pa su tako iz Gradske uprave Bijeljina saopštili da od ponedjeljka počinje izdavanje zahtjeva za regresirano gorivo.

Kako bi ublažili ekonomske posljedice epidemiološke krize, Centar za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka poziva sve sugrađane da zasade svoje okućnice, a oni će im potpuno besplatno omogućiti sjemenske pakete. Svi zainteresovani se mogu javiti na brojeve telefona Centra: 051/433-620, 051/433-623 i 051/433-622.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zatražio je da Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH, u koordinaciji s UIO BiH, omogući nesmetan transport robe za koju je potrebna D dozvola preko graničnih prelaza koji su odlukom Savjeta ministara određeni za prevoz robe u drumskom saobraćaju u tranzitu kroz BiH.

- U koordinaciji s vladama Republike Srpske i FBiH procijenili smo da je neophodno definisati granične prelaze za transport robe za koje je potrebna D dozvola. Riječ je o sadnom materijalu, đubrivima i drugim sirovinama potrebnim za predstojeću proljećnu sjetvu. Moramo ubrzati procedure za transport ove robe kako bismo domaćim poljoprivrednicima pravovremeno obezbijedili uslove da mogu zasijati rekordne površine, jer snabdjevenost tržišta prehrambenim proizvodima ne smije biti dovedena u pitanje - poručio je ministar Košarac.