latinica  ћирилица
28/03/2020 |  08:46 | Autor: sputniknews.com

Kineski stručnjak predvidio kada će Srbija moći da odahne

Kineski stručnjak Peng DŽićijang uvjeren je da će Srbija za mjesec ili dva uspjeti da epidemiju virusa korona stavi pod kontrolu.
Bolnica (Foto: Shutterstock) -
Bolnica (Foto: Shutterstock)

- Kada četiri dana uzastopno budete imali pad novooboljelih, čekaju vas još dva ciklusa od po 14 dana, koliko obično traje inkubacija, znači dodatnih 28 dana opreza. Onda možete da odahnete. Vaše rukovodstvo pokazuje veliku odlučnost, narod vjeruje Vladi. I ja vjerujem da će tako biti - rekao je doktor Peng za Novosti. .

Doktor Peng predvodi šestočlani tim ljekara iz Kine koji su došli u Srbiju da pomognu u borbi sa epidemijom.

Doktor Peng, koji je ekspert za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti,  dodao je da će, ako se budu poštovale mjere, za mjesec ili dva epidemija Kovida -19 u Srbiji krenuti silaznom putanjom.

Govoreći o tome od čega zavisi dalji tok epidemije, pošto Srbija ulazi u četvrtu nedjelju, on kaže da to najviše zavisi od toga koliko će zemlja brzo otkriti oboljele, pogotovo one koji su u kućnoj izolaciji.

- Njih što prije treba smjestiti u bolnice i liječiti. Takođe, moraju se smjestiti u kolektivni karantin svi koji su bili u kontaktu sa oboljelima. U kućnoj izolaciji vrlo je teško izbjeći širenje zaraze. Mi u Kini smo se u to uvjerili - naglasio je on, prenio je Tanjug.

Upitan šta je Srbiji prednost, a šta mana u borbi sa virusom, doktor Peng kaže da se lične mjere zaštite koje preduzimamo ne mogu mjeriti sa onim što su oni radili u Kini.

- Prema ljudima koji su izolovani kod kuće i ne žele u kolektivni smještaj, trebalo bi primijeniti prinudnu izolaciju. Ogromna prednost je snaga koju je pokazala vaša Vlada. To je slično kao u našoj Kini. Ukoliko veliki broj institucija zajednički krene u borbu, lako ćete stići do pobjede - poručuje on.

Ukazuje i da Srbija nema iskustva sa pandemijom, te da je primjetno i određeno nepoštovanje u sprovođenju mjere.

- U bolnicama ima nedostataka u mjerama zaštite zaposlenih. Malo ljudi se testira. Ali, mjere zaštite zdravstvenih radnika mogu da se pojačaju, resursi za testiranje takođe - zaključio je doktor Peng.