latinica  ћирилица
28/03/2020 |  13:15 ⇒ 13:18 | Autor: TANЈUG

Oglasila se Angela Merkel iz karantina

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je zahvalila građanima na dosjednoj primjeni novih pravila uvedenih zbog pandemije virusa korona.
Angela Merkel (Foto:twitter) -
Angela Merkel (Foto:twitter)

Ona je naglasila da usporavanje širenja virusa odlučuje da li će i narednih nedjelja svaki teško oboljeli dobiti najbolju moguću ljekarsku negu.

- Nova pravila su javni život osjetno posljednjih dana smanjili na minimum. Cilj je sprečavanje kontakata kako bi spriječili širenje zaraze. Gotovo su svi vidljivo promijenili svoje ponašanje i zbog toga želim da kažem "hvala-od srca hvala" - istakla je Merkelova u audio poruci građanima.

Upozorila je, istovremeno, na nestrpljivost, jer danas niko ne može recći koliko dugo će trajati ova teška vremena.

- Јoš uvijek nam, nažalost, dnevni brojevi novih infekcija, ne daju povod za popuštanje pravila - rekla je kancelarka.

Cilj je, kako je istakla, da se broj novih infekcija udvostručuje tek samo svakih deset dana, kako zdravstveni sistem ne bi bio preopterećen.

Trenutno, prenijela je, broj se udvostručuje svakih pet i po dana, što je i dalje preveliki rast.

Rekla je da razumije zabrinutost u vezi s privredom, kao i svakog pojedinačno oko radnog mjesta.

- Brzo kao nikada do sada i sa toliko novca kao nikada, preduzete su mjere. Mislim da mogu reći da mobilišemo sve što možemo da našoj zemlji, u ovom nesigurnim vremenima, pružimo sigurnost - naglasila je Merkelova.

Kancelarka se, u audio poruci, osvrnula i na svoju kućnu izolaciju u kojoj je od nedjelje poslijepodne, kada se ispostavilo da je ljekar koji joj je prethodno dao vakcinu pozitivno testiran na virus korona.

- Ovo je situacija koju dijelim sa mnogima. Niste bolesni, a i pored toga ste kod kuće kako bi bili sigurni da ne prenosite virus - objasnila je Merkelova.

Iako nije jednostavno, kako kaže, puno posla može da se obavi i iz kuće.

- Može se preko telefonskih i video konferencija ostati u kontaktu s drugima, čak i voditi duge pregovore, kao što sam ja više od šest sati učinila na Savjetu EU - ukazala je kancelarka, dodajući da se i pored toga raduje da lično sretne građane kada kontakt i blizina budu ponovo mogući.