latinica  ћирилица
28/03/2020 |  16:57 ⇒ 17:08 | Autor: SRNA

Građani pokazali da su heroji

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što je u vrijeme vanredne situacije veliki broj građana u Srpskoj, među kojima su na prvom mjestu zdravstveni radnici, pokazao da su pravi heroji.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je izrazio zahvalnost zdravstvenim radnicima, pekarima, trgovcima i ostalim građanima koji se u svakodnevnom radu izlažu opasnosti od virusa korona.

- Ne možemo sada obećati da ćemo naći određene segmente stimulacije, ali nismo i nećemo zaboraviti da treba to da uradimo i ukoliko nam se ukaže prilika, učinićemo to - rekao je Dodik za Alternativnu televiziju.

On je istakao da je glavni cilj da se zdravstveni sistem i ustanove zaštite od virusa da bi zaražene imao ko da liječi i da bi se spriječio kolaps čitavog sistema.

Od Srbije, kaže, očekuje pomoć u pogledu donacije određenih lijekova i medicinskih sredstava, ali najvažnije je da ostane slobodan pristup lijekovima i opremi koji se proizvode u ovoj zemlji.

- Cilj je da nam to bude dostupno kao domaćim kupcima, jer je veliki problem danas što su tržišta zatvorena i nemate gdje da kupite iako imate novac - rekao je Dodik.

Govoreći o pomoći od Rusije, Dodik je rekao da su razgovori o tome u toku, te ocijenio dobrim što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH donijela odluku da se mogu uvoziti lijekovi iz Rusije.

- To su lijekovi koje Rusija izvozi u Evropu i koje mi dobijamo 25 ili 30 odsto skuplje nego što ćemo ih dobijati sada iz Rusije - rekao je Dodik i dodao da bi ugovori o nabavci tih lijekova sada bili gotovi da je odluka donesena prije pet mjeseci.

On je ocijenio da se trijaža na graničnim prelazima za građane koji stižu u Republiku Srpsku i BiH pokazala kao dobro rješenje i primjenjivaće se do kraja krize.

- Imali smo značajan priliv građana i svi treba da prođu trijažu, koja podrazumijeva ljekarski pregled i uzimanje uzoraka za testiranje, da čekaju rezultate zatim se oni, koji pokažu simptome, zadržavaju u karantinu na licu mjesta, a one bez simptoma moraju da preuzmu lokalne opštine, koje im organizuju transport do karantina - naveo je Dodik.

Dodik je istakao i da veliko priznanje treba odati vozačima kamiona, koji su bili izloženi različitim neprijatnim situacijama na graničnim prelazima i po nekoliko dana čekaju na prelazak.

On je naveo da je sada situacija mnogo bolja, jer su i susjedne zemlje usaglasile sistem, te očekuje da se u ovoj oblasti sve počne normalizovati.

Dodik je istakao da se već sada mora razmišljati daleko unapred, te na prvom mjestu podržati poljoprivredne proizvođače, koji treba da zasiju što više zemlje.

- Obezbijeđeno je oko 9.000 paketa sjemena i zaštitnih sredstava za poljoprivrednike, vrijednosti od po 250 KM, sa ciljem da zasijemo dovoljno i da nam naredna zima bude obezbijeđena u tom pogledu - rekao je Dodik.

Kada je riječ o građanima Republike Srpske i BiH koji žive u inostranstvu, Dodik je rekao da je sada već jasno da treba da ostanu tamo gdje su.

- Veliki broj naših ljudi tamo su dobili otkaze, kao i smanjenje radnih prava i treba razumjeti te ljude. Čak i oni koji su iz inostranstva došli ovde i donijeli virus to nisu uradili namjerno, ali moramo na svako žarište koje se pojavi u Srpskoj i BiH rigorozno reagovati, jer je to jedini način da se ovaj virus zaustavi - rekao je Dodik.

On je izrazio nezadovoljstvo što BiH nije preduzela mjere da se svi segmenti sistema, kao što je Centralna banka, angažuju u rješavanju situacije.

- Centralna banka je ostala potpuno nezainteresovana u pogledu bilo kakvih okolnosti u vezi sa plaćanjem prema inostranstvu, a da ne pominjem stimulanse za kupovinu opreme za Republiku Srpsku i Federaciju BiH - rekao je Dodik.

On je naveo da Centralna banka ima ingerencije da određuje stope u vezi sa obaveznom rezervom za rad poslovnih banaka.

- U ovom trenutku imamo 5,6 milijardi novca koji po stopi od 10 odsto poslovne banke drže pasivnim, te ako smanjite stopu onda imate slobodan novac - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da će uvođenjem vanrednog stanja predsjednik Republike Željka Cvijanović biti u prilici da za zakone koje bi trebalo da donese Narodna skupština na prijedlog Vlade, proglasi uredbu sa zakonskom snagom.

- Imamo i niz mjera koje su u vezi sa regulisanjem radno-pravnog statusa, kako bismo se zaštitili od raznih tužbi nakon što prođe ova vanredna situacija - rekao je Dodik.

On je poručio građanima da situacija nije tragična, nego da je potrebno povećati odgovornost kako bi se što više smanjili gubici ljudskih života, te sanirali gubici u privredi.

- Pokušaćemo da gubici i štete budu stvar svih nas. Pokazali smo svoju humanost samim tim što smo omogućili svima koji su oboljeli da budu zdravstveno zbrinuti, bez obzira da li su osigurani ili ne, a toga nema ni u mnogo razvijenijim zemljama - naglasio je Dodik.