latinica  ћирилица
28/03/2020 |  17:32 | Autor: SRNA

Brčko: Nema novih slučajeva zaraze virusom korona

U Brčkom nema novooboljelih od virusa korona, a u izolaciji je 1.021 lice, rekao je danas komandant Kriznog štaba distrikta Siniša Milić.
Bolnica Brčko - Foto: RTRS
Bolnica BrčkoFoto: RTRS

Milić je naveo da je do sada od 34 lica uzet uzorak za testiranje na Kovid-19, dva rezultata su bila pozitivna, 24 negativna, a da se za osam čekaju rezultati.

On je rekao da je juče na sarajevski aerodrom sletjela grupa putnika, među kojima je i četvoro iz distrikta, te da su u izolaciji od 14 dana u hotelu u Istočnom Sarajevu.

- Danas su od njih uzeti brisevi, biće testirani i očekujemo rezultate. Kontaktirali smo ih, oni se osjećaju dobro, nemaju problema i nadamo se da će tako i ostati - rekao je Milić, koji je i gradonačelnik Brčkog.

Zdravstveno stanje dvoje ranije zaraženih u distriktu, nemaju nove simptome, a svakodnevno ih provjerava Pododjeljenje za javno zdravstvo.

Milić je poručio da Krizni štab radi potpuno jedinstveno zahvaljujući neuplitanju politike i da su do sada preduzete mjere bile efikasne.

- Znam da ćemo zbog mjera i naredbi koje smo preduzimali pretrpjeti brojne kritike, ali između činjenice da ćemo biti kritikovani i da ćemo ostvariti rezultate koje za sada ostvarujemo, radije ću izabrati kritike, jer su sve mjere u interesu zdravlja građana - naglasio je Milić.

On je zahvalio građanima koji poštuju mjere i naredbe Štaba i rekao da onima koji to ne čine slijede zakonske sankcije jer njihova neodgovornost utiče na cijelu društvenu zajednicu.

Građani se o virusu korona mogu informisati u Pododjeljenju za javno zdravstvo na broj telefona 080050606, a nepostupanje građana po naredbama štaba mogu prijaviti Policiji Brčko distrikta na broj 122.

Milić je naveo da je građanima, koji spadaju u rizične grupe ili se nalaze u izolaciji, za pomoć u hrani i lijekovima dostupan telefon Crvenog krsta 049 217 008, kao i da je 24 časa stanovništvu distrikta na raspolaganju i Društvo psihologa na broj 061 133 949.