latinica  ћирилица
28/03/2020 |  20:31 | Autor: SRNA

Zagreb: Oštećeno više od 26.000 građevina, 1.900 neupotrebljivo

U zemljotresu koji je prošle nedjelje pogodio Zagreb oštećeno je više od 26.000 građevina, a neupotrebljivo 1.900, saopšteno je iz Gradske uprave.

U zemljotresu koji je prošle nedjelje pogodio Zagreb oštećeno je više od 26.000 građevina, a neupotrebljivo 1.900, saopšteno je iz Gradske uprave.

Od ukupno 26.197 oštećenih građevina na kojima je prijavljena šteta, čak 9.642 su porodične kuće.

Gradska vlast u Zagrebu je, kako navode, za svakog stanovnika osigurala smještaj do sanacije njihovih domova.

To se odnosi i na stanovnike centra grada i na vlasnike porodičnih kuća oštećenih u zemljotresu 22. marta, koje su poslije preliminarnih pregleda označene kao neupotrebljive i privremeno neupotrebljive.

Gradonačelnik Milan Bandić izjavio je danas da će obnova grada biti maratonski proces, ali da će za pet, šest godina biti još ljepši nego što je bio.

U snažnom zemljotresu magnitude 5,5 po Rihteru, nakon kojeg su uslijedila još dva jača i niz slabijih, veliki broj objekata i putničkih automobila oštećen je u centru Zagreba.

Došlo je do oštećenja na kulturno-istorijskoj baštini grada, kao što su pravoslavna Saborna crkva na Cvjetnom trgu, južni toranj Zagrebačke katedrale, zgrada Hrvatskoga sabora, Banski dvori i mnoge druge.

Žrtva zemljotresa je petnaestogodišnja djevojčica koja je preminula dan kasnije na Dječijoj klinici gdje su joj se borili za život.